Slaná zelná baklava

, ,

🕒 Doba přípravy: 110 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné

🍪 Popis

Nakrájenou cibuli orestujeme dosklovata na 1 a 1/2 lžíci oleje. Přidáme nakrájené, proprané a odkapané zelí. Směs dochutíme solí, cukrem, pepřem a promícháme. Podlijeme vínem a dusíme pod poklicí 30 minut, dokud se neodvaří tekutina. Slaninu nakrájíme na kousky, vyškvaříme ji na pánvi, i s vyškvařeným tukem ji vmícháme do zelí a vše necháme zchladnout. Zakysanou smetanu prošleháme s vejci a petrželkou.

Hlubší zapékací misku (22×26 cm) vymažeme olejem. rozdělíme na čtvrtiny a z každé připravíme plát velký jako dno misky. Prvním vyložíme dno misky, pokryjeme ho třetinou zelné směsi a přelijeme trochou ochucené smetany. Vrstvu rovnoměrně rozetřeme a posypeme sýrem. Zakryjeme dalším plátem těsta a celý postup zopakujeme. Takto pokračujeme ještě jednou.

Poslední vrstvu zakryjeme plátem těsta, vrch potřeme zbylou smetanu a posypeme sýrem. Zelnou baklavu pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Poté teplotu snížíme na 175 – 180 °C a dopečeme 30 minut dozlatova.

🍓 Ingredience

  • zelí kysané 500 gramů
  • listové těsto 400 gramů
  • smetana zakysaná 250 gramů
  • anglická 120 gramů (libová)
  • víno bílé 1 decilitr
  • tvrdý 90 gramů (jemně nastrouhaný)
  • vejce 2 kusy
  • 1 kus
  • 2 lžíce
  • petrželka velkolistá 2 lžíce (najemno nasekaná)
  • hnědý 3 lžičky
  • pepř černý (mletý)

🥘 Postup přípravy

Nakrájenou cibuli orestujeme dosklovata na 1 a 1/2 lžíci oleje. Přidáme nakrájené, proprané a odkapané zelí. Směs dochutíme solí, cukrem, pepřem a promícháme. Podlijeme vínem a dusíme pod poklicí 30 minut, dokud se neodvaří tekutina. Slaninu nakrájíme na kousky, vyškvaříme ji na pánvi, i s vyškvařeným tukem ji vmícháme do zelí a vše necháme zchladnout. Zakysanou smetanu prošleháme s vejci a petrželkou.

Hlubší zapékací misku (22×26 cm) vymažeme olejem. Listové těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé připravíme plát velký jako dno misky. Prvním vyložíme dno misky, pokryjeme ho třetinou zelné směsi a přelijeme trochou ochucené smetany. Vrstvu rovnoměrně rozetřeme a posypeme sýrem. Zakryjeme dalším plátem těsta a celý postup zopakujeme. Takto pokračujeme ještě jednou.

Poslední vrstvu zakryjeme plátem těsta, vrch potřeme zbylou smetanu a posypeme sýrem. Zelnou baklavu pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Poté teplotu snížíme na 175 – 180 °C a dopečeme 30 minut dozlatova.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *