🕒 Doba přípravy: 110 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍪 Popis
Nakrájenou cibuli orestujeme dosklovata na 1 a 1/2 lžíci oleje. Přidáme nakrájené, proprané a odkapané zelí. Směs dochutíme solí, cukrem, pepřem a promícháme. Podlijeme vínem a dusíme pod poklicí 30 minut, dokud se neodvaří tekutina. Slaninu nakrájíme na kousky, vyškvaříme ji na pánvi, i s vyškvařeným tukem ji vmícháme do zelí a vše necháme zchladnout. Zakysanou smetanu prošleháme s vejci a petrželkou.
Hlubší zapékací misku (22×26 cm) vymažeme olejem. Listové těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé připravíme plát velký jako dno misky. Prvním vyložíme dno misky, pokryjeme ho třetinou zelné směsi a přelijeme trochou ochucené smetany. Vrstvu rovnoměrně rozetřeme a posypeme sýrem. Zakryjeme dalším plátem těsta a celý postup zopakujeme. Takto pokračujeme ještě jednou.
Poslední vrstvu zakryjeme plátem těsta, vrch potřeme zbylou smetanu a posypeme sýrem. Zelnou baklavu pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Poté teplotu snížíme na 175 – 180 °C a dopečeme 30 minut dozlatova.
🍓 Ingredience
🥘 Postup přípravy
Nakrájenou cibuli orestujeme dosklovata na 1 a 1/2 lžíci oleje. Přidáme nakrájené, proprané a odkapané zelí. Směs dochutíme solí, cukrem, pepřem a promícháme. Podlijeme vínem a dusíme pod poklicí 30 minut, dokud se neodvaří tekutina. Slaninu nakrájíme na kousky, vyškvaříme ji na pánvi, i s vyškvařeným tukem ji vmícháme do zelí a vše necháme zchladnout. Zakysanou smetanu prošleháme s vejci a petrželkou.
Hlubší zapékací misku (22×26 cm) vymažeme olejem. Listové těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé připravíme plát velký jako dno misky. Prvním vyložíme dno misky, pokryjeme ho třetinou zelné směsi a přelijeme trochou ochucené smetany. Vrstvu rovnoměrně rozetřeme a posypeme sýrem. Zakryjeme dalším plátem těsta a celý postup zopakujeme. Takto pokračujeme ještě jednou.
Poslední vrstvu zakryjeme plátem těsta, vrch potřeme zbylou smetanu a posypeme sýrem. Zelnou baklavu pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C 10 minut. Poté teplotu snížíme na 175 – 180 °C a dopečeme 30 minut dozlatova.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.igurmet.cz/recepty/chutovky-predkrmy/kolace-zaviny-a-quiche/slana-zelna-baklava-392/








Napsat komentář