Jednoduchý skořicový koláč z odpalovaného těsta

, , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 plech

🍪 Popis

Pečete rádi, ale na si pořád netroufáte? Tenhle tradiční dezert ze španělské Valencie vám pomůže překonat obavy. Je rychlý a opravdu jednoduchý a na konci vás čeká plný plech lehoučké, sladké a skořicové pochoutky.

🍓 Ingredience

  • 150 ml vody
  • 80 ml oleje
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 špetka soli
  • 3 lžičky mleté
  • 3 lžíce cukru krupice

🥘 Postup přípravy

01.
Mouku prosejte na . Do rendlíku vlijte vodu, přidejte a špetku soli a tekutinu přiveďte k varu. Až se začne vařit, stáhněte na chvíli hrnec z ohně a najednou vsypejte všechnu mouku (papír na pečení si nechte na plech).
02.
Mouku dobře rozmíchejte vařečkou a hrnec vraťte na středně silný plamen. Těsto míchejte vařečkou asi 2–3 minuty, až se vytvoří hladká hebká koule a na dně hrnce vznikne souvislý matný bílý povlak.
03.
Těsto přeložte do čisté mísy a nechte zchladnout na teplotu těla, v mezičase předehřejte troubu na 200 °C a papír na pečení dejte na velký plech s vyšším okrajem.
04.
Až těsto vychladne, po jednom k němu zašlehejte vejce, další přidejte vždy až poté, co se předchozí beze zbytku zapracuje do těsta.
05.
Těsto lžící rozetřete doprostřed plechu navlhčenou lžící do obdélníku vysokého asi 1 cm. Počítejte s tím, že opravdu hodně nabude do všech stran, z množství v ingrediencích vytvořte obdélník veliký asi 25×20 cm, po upečení zaplní celý plech.
06.
V misce promíchejte mletou skořici a . Opravdu štědře posypejte celý povrch těsta a vložte ho do přehřáté trouby. Pečte 10 minut při teplotě 200 °C, poté stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 20 minut, až se těsto pořádně nafoukne a opeče do zlatohnědé barvy. Troubu v průběhu pečení neotvírejte, těsto by vám spadlo!
07.
Po upečení pootevřete dvířka trouby, nechte vyjít páru a koláč nechejte v pootevřené troubě ještě chvíli. Poté nakrájejte na menší čtverečky a servírujte jako jednoduchý dezert ke kávě nebo čaji.

☕️ Poznámka

Tip: Do hrnce nalijte trochu vody a napálenou vrstvu mouky nechte chvíli odmočit, půjde pak snadno umýt.

Tip: Výsledné těsto je poměrně hutné a trochu kluzké. Po přidání druhého a třetího vejce se často namotá na šlehací metličky a hůř se s ním pracuje. K zapracování vajec proto ráda používám hnětací háky. Trvá sice delší dobu, než se vejce zapracují, s těstem si ale poradí bez problémů.

Tip: Máte-li možnost, sáhněte po cejlonské skořici. Je jemnější, sladší a také zdravější než běžnější čínská skořice.

https://www.prozeny.cz/clanek/jednoduchy-skoricovy-kolac-z-odpalovaneho-testa-82168




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *