Rastattský květák zapečený se sýrem a zakysanou smetanou

, , ,

🕒 Doba přípravy: 5 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 porce

🍪 Popis

Kysaná smetana ochucená smaženou cibulkou a sladkou paprikou je skvělou alternativou moučného bešamelu, když si hlídáte příjem sacharidů. Spolu s květákem a nízkotučným sýrem tak snadno vytvoříte rychlé, vydatné, a přitom poměrně dietní jídlo!

🍓 Ingredience

  • 1 květák
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 100 g tvrdého sýra

🥘 Postup přípravy

Krok 1: operte, rozeberte na růžičky a povařte v osolené vodě asi 10 minut na skus.

Krok 2: Nadrobno pokrájenou cibuli opečte dozlatova na 2 lžících olivového oleje, během smažení lehce osolte. Vmíchejte zakysanou smetanu s rozšlehaným vajíčkem a malou lžičkou sladké papriky.

Krok 3: Pekáček vymažte lžící olivového oleje, na dno rozložte povařený květák, přelijte omáčkou a posypejte strouhaným sýrem s max. 30 % tuku v sušině. Zapečte v troubě vyhřáté na 180 °C 10–15 minut dozlatova.

☕️ Poznámka

Pro sytější verzi můžete ke květáku přidat i a cibuli opéct na kostičkách slaniny.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 509,68 kJ
Bílkoviny29,56 g
Tuky43,12 g
Sacharidy25,31 g
Sůl4,32 g
SAFA16,78 g
Vláknina12,56 g
Cukry13,56 g

https://www.prozeny.cz/clanek/rastattsky-kvetak-zapeceny-se-syrem-a-zakysanou-smetanou-63977




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *