🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Když máte předem uvařené , příprava vám nezabere víc než 20 minut. Budete potřebovat jenom pár základních surovin a potvrdíte si, že ty nejjednodušší recepty bývají často ty nejlepší.

🍓 Ingredience

  • 600 g vařených brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 2 špetky soli

Na dokončení

  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce mletého máku
  • 4 lžičky moučkového cukru

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Den předem pořádně omyjte kartáčkem brambory (ideálně typu C) a uvařte je ve slupce doměkka. Nebo je dejte vařit ráno: budou měkké, než odejdete do práce, přes den vychladnou a večeře pak bude na stole opravdu za chviličku.

Krok 2: Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody. Studené uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce a špetku soli a zpracujte soudržné těsto. Navlhčenýma rukama tvarujte jednotlivé šulánky a skládejte je na připravený tác

Krok 3: Až bude v hrnci vřít, přidejte k ní špetku soli a vložte do ní všechny šulánky najednou. Vařečkou je jemně odlepte ode dna a vařte, až vyplavou na hladinu. Uvařené šulánky vylovte cedníkem, nechte pořádně okapat a ihned podávejte.

Krok 4: Na talíři je polijte rozpuštěným máslem a bohatě posypejte mletým mákem a moučkovým cukrem. Přidat můžete i lžičku povidel rozmíchaných ve troše horké vody.

☕️ Poznámka

Tip: Právě uvařené šulánky jsou opravdu jemné a při cezení z výšky se rády lámou, proto je vylovte z vody šetrně cedníkem nebo děrovanou naběračkou. Na vzduchu za chviličku zpevní.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 059,63 kJ
Bílkoviny12,79 g
Tuky17,44 g
Sacharidy69,21 g
0,55 g
SAFA6,88 g
Vláknina5,99 g
Cukry10,28 g

https://www.prozeny.cz/clanek/bramborove-sulanky-s-makem-80911




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *