🕒 Doba přípravy: 1,5 hod.
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Těstoviny s masovými kuličkami patří mezi oblíbená jídla nejen pro děti. Pokud se snažíte omezit spotřebu masa, můžete vyzkoušet verzi s kuličkami z cizrny. Luštěniny jsou plné bílkovin, ale hlavně skvěle chutnají.
🍓 Ingredience
- sušená cizrna (např. Menu Gold) 160 g
- vejce 2 ks
- olivový olej 70 ml
- strouhanka 40 g
- tučný tvrdý sýr (např. eidam nebo gouda) 40 g
- česnek 2 stroužky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- sušené oregano nebo saturejka 1 lžička
- těstoviny (špagety nebo linguine) 400 g
OMÁČKA:
- olivový olej 2 lžíce
- rajský protlak 40 g
- krájená konzervovaná rajčata 400 g
- zeleninový vývar 80 ml
- cukr 1 lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
- sušené oregano 1 lžička
🥘 Postup přípravy
Cizrnu večer zalijte studenou vodou a přes noc nechte nasáknout. Druhý den ji propláchněte, uvařte doměkka, slijte a nechte vychladnout.
Rozmixujte ji dohladka a přidejte vejce, strouhanku, sýr, lisovaný česnek, olej, sůl a koření. Vše dobře promíchejte a tvořte menší kuličky, které dejte na 15 minut zapéct do trouby rozpálené na 180 stupňů.
Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu a připravte omáčku. Na olivovém oleji orestujte protlak s cukrem, přidejte drcená rajčata, sůl, pepř, oregano a zeleninový vývar, povařte na mírném ohni asi 10 minut.
Těstoviny podávejte přelité omáčkou a cizrnovými kuličkami, navrch můžete přidat nastrouhaný sýr, verzi pro dospělé můžete oživit špetkou drceného chilli..
☕️ Poznámka
Cizrna je nenadýmavá luštěnina vhodná pro celiaky. Má vysoký podíl vápníku, železa, zinku a vitaminu E, který pomáhá správné funkci obranných mechanismů těla. Chrání srdce, pozitivně působí na štítnou žlázu a pleť, a právě díky vápníku se doporučuje ženám jako prevence osteoporózy. Vysoký obsah vlákniny působí na trávicí trakt a zlepšuje vyprazdňování. Je základní ingrediencí pro přípravu hummusu nebo falafelu, skvělá je i do polévek nebo do salátů.








Napsat komentář