🕒 Doba přípravy: 5 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 5 porcí
🍪 Popis
Tahle polévka vypadá trochu jako dětský příkrm, nenechte se ale mýlit! Je příjemně ostrá a díky čočce i překvapivě sytá. Červená čočka bude uvařená za chviličku, a když přidáte kus dobrého pečiva, máte na stole lehkou večeři za půl hodiny. A pro zaryté masožravce: pár koleček opečené paprikové klobásy jí rozhodně neublíží.
🍓 Ingredience
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- 1.5 lžičky kari koření
- 1 hrnek červené čočky
- 1500 ml vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Oloupejte cibuli a česnek a očistěte mrkev (použijte tři středně velké mrkve nebo dvě opravdu velké). Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kostičky. Ve vyšším kastrolu rozpalte olej na vyšší teplotu, vsypte cibuli, osolte a za stálého míchání ji opečte dosklovata.
Krok 2: Poté přidejte kostičky mrkve a také ji krátce opečte. Až se mrkev rozvoní a začne uvolňovat barvu, přidejte do hrnce prolisovaný česnek a kari koření a všechno krátce promíchejte v horkém tuku.
Krok 3: Do hrnce vlijte vodu, přidejte propláchnutou čočku a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a pomalu vařte, až se začne čočka rozpadat, potrvá to maximálně 15–20 minut. Polévku dotáhněte citronovou šťávou a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
Krok 4: Při podávání polévku ozdobte něčím křupavým a něčím zeleným: skvělé budou lehce opečené oříšky nebo semínka, z bylinek se hodí hlavně koriandr, ale chybu neuděláte ani s petrželovou natí a různými zelenými výhonky. Nezapomeňte na krajíc dobrého chleba.
☕️ Poznámka
Tip: Do tohoto receptu nejraději používám středně ostré červené kari koření, často se prodává pod názvem kari Madras. Použít ale můžete jakékoliv červené nebo žluté kari koření.








Napsat komentář