🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍪 Popis
Jestli jsem si z návštěvy Mexika něco přivezla (kromě hromady suvenýrů, několika kil navíc a batohu nasáklého rozlitým mezcalem), tak je to poznání, že čerstvě připravené tortilly se s těmi kupovanými trvanlivými naprosto nedají srovnat. Snadno je zvládnete i doma a s kuřecím al pastor (tedy vařeném ve sladce pikantní ananasové omáčce) jsou naprosto skvělé. Zkusíte je se mnou?
🍓 Ingredience
Na kuře (místo ananasu můžete dát ananasový džus)
- 1 kg stehenních kuřecích řízků
- 2 plátky ananasu
- 1 pomeranč
- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 chilli paprička
- 1 lžička oregana
- 1 bobkový list
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 30 ml jablečného octa
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
Na tortilly (16 ks)
- 2 hrnky kukuřičné mouky masa harina
- 1.5 hrnku vody
- 1/2 lžičky soli
Na guacamole
- 1 avokádo
- 1/2 limetky
- sůl a pepř
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst čerstvého koriandru
K podávání
- 1/2 bílé cibule
- čerstvý koriandr
- čerstvý ananas
- čerstvá chilli paprička
- limetka
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Pro přípravu domácích kukuřičných tortill je zásadní pořídit si kukuřičnou mouku masa harina (někdy také označenou harimasa), což jde nejlépe na internetu nebo v mexických či orientálních potravinách (já nakupovala u Indů). Věřte mi, z klasické kukuřičné se vám tyto placky nepovedou.
Krok 2: Maso (já dala šťavnatější stehenní řízky, ale hodí se i prsa) očistěte, proti vláknu pokrájejte na malé kousky a minimálně na 30 minut, ale ještě lépe den předem, naložte do marinády.
Krok 3: Marinádu připravíte tak, že vše kromě oleje jednoduše rozmixujete: ananas (nebo asi 2/3 hrnku ananasového džusu), šťávu z 1 pomeranče, půlku cibule, česnek, koření, sůl a čerstvé či sušené chilli. Směs pak smíchejte s masem a nechte marinovat, než si připravíte zbytek.
Krok 4: Na guacamole si rozpulte, vypeckujte a vyloupněte ze slupky 1 až 2 dobře zralá avokáda, která rozmixujte nebo vidličkou rozšťouchejte se šťávou z půlky limety nebo citronu (ta zabrání zhnědnutí), trochou soli a pepře, nadrceným česnekem a nasekaným koriandrem. Já přidávám i vodu, se kterou se avokádo lépe rozmixuje a pasta je pak krásně krémová.
Krok 5: Mouku masa harina smíchejte s vlažnou vodou a solí. Těsto má být hladké, pokud by lepilo, přidejte trochu mouky, pokud by se naopak drolilo, dořeďte vodou. Vytvarujte asi 16 kuliček o velikosti limetky, které ihned překryjte folií, aby neoschly.
Krok 6: Kuličku pak vložte mezi sáček nebo potravinářskou folii (zbylé nechte přikryté, aby neokoraly) a těžkou pánví nebo mísou s rovným dnem ji rozmáčkněte na asi 12 cm placku.
Krok 7: Mezitím si rozpalte pánev a placky nasucho z obou stran asi minutu opékejte. Než opečete první, připravte si další. Hotové tortilly balte do utěrky a uchovávejte v teple, zůstanou tak krásně měkké a neoschnou.
Krok 8: A už přichází čas na maso: ve velké pánvi rozpalte trochu oleje a maso na ní za občasného míchání zprudka asi 20 minut duste ve vlastní šťávě, až se většina tekutiny vstřebá a kousky budou pěkně opečené.
Krok 9: Na každou placku dejte trochu masa a guacamole, zakápněte limetkovou šťávou a podle chuti posypejte cibulkou, kousky ananasu, koriandrem a chilli papričkou.
☕️ Poznámka
Tortilly můžete připravit předem, pak je stačí trochu navlhčit a v mikrovlnné či klasické troubě nebo na pánvi znovu ohřát. Stejně postupujte i pokud vám nějaké zbudou. Nebo trochu zašvindlujte a prostě kupte tortilly už hotové.








Napsat komentář