Jednoduchý špaldový chléb bez hnětení

, ,

🕒 Doba přípravy: 2 hod.

🍽️ Množství: 1 bochník

🍪 Popis

Špalda se po letech v zapomnění právem vrátila na výsluní zájmu a stala se synonymem zdravé mouky. Stále je to však pšenice, byť původní kultura s vyšším obsahem zdraví prospěšných látek. z droždí zvládne i pekařský začátečník, stačí těstu dopřát čas a dobře ho promíchat. Tenhle recept okouzluje svojí jednoduchostí a rychlostí, křupavý domácí chléb si tak můžete upéct kdykoliv.

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

Troubu předehřejte na 80–90 °C. Do větší kovové nebo keramické mísy vhodné do trouby vlijte vodu, přidejte sůl, med, 1 lžíci oleje a sušené droždí a promíchejte. Prosejte do mísy mouku a směs pomalu míchejte vařečkou. Pokračujte, až se všechny suroviny spojí v těsto, ale není nutné míchat dlouho.
Mísu zakryjte potravinářskou fólií a pečlivě ji upevněte na stranách, aby k těstu pronikalo co nejméně vzduchu. Mísu vložte do trouby, dvířka zajistěte vařečkou, aby zůstala pootevřená, teplotu vypněte a nechte těsto kynout 70 minut.
Zapékací hrnec nebo dortovou formu vymažte zbylým olejem. Vykynuté těsto vytáhněte, odstraňte fólii, těsto párkrát promíchejte vařečkou, vyklopte ho do připravené formy a nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě. Nedávejte ho už do trouby, vysušilo by se.
Troubu předehřejte na 190 °C. Podruhé vykynuté těsto vložte do předehřáté trouby a pečte 35–40 minut, až ztmavne a na poklep bude znít dutě. Vytáhněte ho a nechte zcela zchladnout.

☕️ Poznámka

https://fresh.iprima.cz/recepty/jednoduchy-spaldovy-chleb-bez-hneteni




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *