Bezé roláda s mákem a mascarpone

, , ,

🕒 Doba přípravy: 25 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 15 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 roláda

🍪 Popis

Lehké jako dech a sladké jako polibek, takové jsou dezerty z bílkového sněhu. Komu se zdají sladké až příliš, toho potěší tento recept. Roláda je nádherně nadýchaná, v těstě vyrovnává sladkost a lehce navinulý krém bez cukru dodá vláčnost. A těsto je dostatečně pružné, takže ho zvládnou zavinout i ti, kdo s klasickou piškotovou roládou ještě zápasí.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 5 bílků
  • 130 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g mletého máku
  • 1 špetka soli

Na krém

  • 300 g
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na dokončení

  • 3 lžíce marmelády
  • 1 hrst borůvek
  • 1 snítka máty

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Předehřejte troubu na 200 °C a velký plech vyložte papírem na pečení. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Až se vytvoří řídká bílá pěna, postupně přisypávejte a vyšlehejte hustý a lesklý sníh do měkkých špiček. Znamená to, že přestanete šlehat ve chvíli, kdy se po vytažení metliček špičky sněhu pomalu a líně ohýbají směrem dolů

Krok 2: Ke sněhu prosejte mouku a zlehka ji stěrkou zapracujte. Nakonec stejně zlehka vmíchejte a těsto rozetřete na připravený plech do stejnoměrné vrstvy vysoké asi 0,5–1 cm. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 10 až 12 minut, až bude povrch na dotek suchý, ale stále pružný a okraje těsta začnou velmi zvolna zlátnout.

Krok 3: Vyjměte korpus z trouby, položte na něj list pečicího papíru a rychle obraťte (pracujte opatrně, plech je opravdu horký). Sloupněte papír, na kterém se těsto peklo, a upečený plát znovu otočte na čistý zpět, aby ležel na podložce tak, jak se pekl, a nechte vychladnout. Roládu v téhle chvíli nemusíte stáčet, jak je zvykem u piškotového těsta, zůstane pružná i po vychladnutí.

Krok 4: Zatímco roláda chladne, připravte si krém, je to opravdu snadné. Mascarpone dejte do mísy, přidejte ostatní ingredience a vyšlehejte do krémové konzistence. Do krému už není třeba dávat cukr, korpus je sladký dost. Máte-li ale raději sladší dezerty, můžete přidat lžíci moučkového cukru.

Krok 5: Vychladlý plát těsta potřete tenkou vrstvou hladké navinulé marmelády a nechte chvíli zaschnout. Poté na korpus rozetřete krém tak, aby na jedné delší straně zůstal nepotřený kousek široký asi 4 cm. Roládu z delší potřené strany opatrně zaviňte a utáhněte. Zabalte ji do alobalu a nechte alespoň půl dne rozležet v lednici.

Krok 6: Odpočinutou roládu vybalte a ozdobte: sluší ji ledabyle rozetřené zbytky krému z mísy, , čerstvá a lžička máku, krásná bude ale i jen s velmi jemným popraškem moučkového cukru.

☕️ Poznámka

Tip: Krém naneste na roládu v dlouhých pruzích pomocí cukrářského sáčku a poté jenom uhlaďte stěrkou. Je to nejjednodušší způsob, jak získáte stejnoměrnou vrstvu a zároveň se vám při roztírání nebude krém mísit s marmeládou.

https://www.prozeny.cz/clanek/beze-rolada-s-makem-a-mascarpone-79106




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *