🕒 Doba přípravy: 10 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 10 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Když máte předem uvařené brambory, příprava vám nezabere víc než 20 minut. Budete potřebovat jenom pár základních surovin a potvrdíte si, že ty nejjednodušší recepty bývají často ty nejlepší.
🍓 Ingredience
- 600 g vařených brambor
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 2 špetky soli
Na dokončení
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce mletého máku
- 4 lžičky moučkového cukru
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Den předem pořádně omyjte kartáčkem brambory (ideálně typu C) a uvařte je ve slupce doměkka. Nebo je dejte vařit ráno: budou měkké, než odejdete do práce, přes den vychladnou a večeře pak bude na stole opravdu za chviličku.
Krok 2: Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody. Studené uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, vejce a špetku soli a zpracujte soudržné těsto. Navlhčenýma rukama tvarujte jednotlivé šulánky a skládejte je na připravený tác
Krok 3: Až bude voda v hrnci vřít, přidejte k ní špetku soli a vložte do ní všechny šulánky najednou. Vařečkou je jemně odlepte ode dna a vařte, až vyplavou na hladinu. Uvařené šulánky vylovte cedníkem, nechte pořádně okapat a ihned podávejte.
Krok 4: Na talíři je polijte rozpuštěným máslem a bohatě posypejte mletým mákem a moučkovým cukrem. Přidat můžete i lžičku povidel rozmíchaných ve troše horké vody.
☕️ Poznámka
Tip: Právě uvařené šulánky jsou opravdu jemné a při cezení z výšky se rády lámou, proto je vylovte z vody šetrně cedníkem nebo děrovanou naběračkou. Na vzduchu za chviličku zpevní.








Napsat komentář