🕒 Doba přípravy: 55 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: na formu o průměru 24 cm
🍪 Popis
🍓 Ingredience
🥘 Postup přípravy
1. Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse a přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Rychle rukama vytvořte drobenku a postupně přilévejte ledovou vodu tak, aby se všechny ingredience spojily. Těsto dále nevypracovávejte, rychle je rozdělte na 2 díly. Každý zploštěte do tvaru disku a zabalte do potravinářské fólie. Nechte 60 minut chladit v lednici.
2. Broskve omyjte, zbavte pecky a rozkrájejte na menší kousky. Promíchejte je v misce s cukrem, solí a škrobem a nechte chvilku odstát. Pokud jsou hodně zralé, uberte část cukru. Formu na koláč vymažte máslem a na pracovní desce, lehce posypané moukou, vyválejte jednu část těsta. Těsto přeneste do formy tak, aby zcela přiléhalo ke dnu.
3. Na těsto navršte připravenou náplň z broskví. Rozválejte druhou část těsta tak, aby průměr přesahoval kraje formy, a pevně přitiskněte na náplň. Odstřihněte nebo odřízněte přečnívající kusy těsta a ještě jednou k sobě pečlivě vrchní a spodní část spojte. Horní plát uprostřed nařízněte ostrým nožem, aby při pečení mohla unikat pára a vršek se nepotrhal. Koláč vložte do lednice a nechte důkladně vychladit: minimálně do doby, než se rozehřeje trouba.
4. Troubu rozehřejte na 220 °C. Formu s koláčem dejte na plech (zachytí případnou vytékající šťávu) a vložte do trouby. Pečte 45 minut dozlatova. Pokud chcete páj servírovat nakrájený, nechte ho pořádně vychladnout. Nejlépe ale chutná vlažný, lžící rovnou z formy.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.igurmet.cz/recepty/sladke/kolace-kolacky/broskvovy-paj-5877/








Napsat komentář