🕒 Doba přípravy: 165 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední

🍪 Popis

🍓 Ingredience

  • mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
  • 300 gramů (na pečení)
  • 2 decilitry
  • žloutek 2 kusy
  • moučkový 50 gramů
  • droždí 40 gramů (čerstvé)
  • (nastrouhaná z 1 citronu)
  • mouka pšeničná hladká (na vál)
  • vejce 1 kus (na potření)

Maková nádivka:

  • 150 gramů (mletý)
  • mléko 1/3 litru
  • cukr 80 gramů
  • tuk 20 gramů
  • citronová kůra (strouhaná)
  • (mletá)
  • (mletý)
  • vanilková tresť 1 kapka (popř. aroma)

Tvarohová nádivka:

  • měkký 500 gramů
  • cukr 100 gramů
  • máslo 50 gramů
  • vejce 1 kus
  • citronová kůra
  • vanilkové aroma 1 kapka

Ovocná nádivka:

  • 250 gramů
  • zavařenina meruňková 50 gramů
  • cukr 30 gramů
  • šťáva citronová 1 lžíce
  • skořice 1/2 lžičky (mletá)

🥘 Postup přípravy

Do hrnečku s trochou vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky a kvásek necháme na teplém místě 10 minut kynout. V míse smícháme prosátou mouku se zbylým cukrem, špetkou soli a nastrouhanou kůrou, přidáme rozehřátý vlažný tuk, žloutky rozkvedlané ve zbylém vlažném mléce a vykynutý kvásek a zaděláme vláčné těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě hodinu kynout.

Těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejně velké díly a každý rozválíme na obdélník velký jako dno pekáče. Každý plát potřeme jedním druhem nádivky a stočíme do rolády. Přeložíme je vedle sebe do pekáče vyloženého papírem na pečení, potřeme na povrchu rozšlehaným vejcem a tvarohovou roládu posypeme sekanými rozinkami, ořechovou nasekanými a makovou mákem.

Vlny necháme v pekáči ještě 15 minut kynout a pak je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 180 °C a vlny dopékáme 40 minut dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme moučník na řezy.

Nádivka maková: podlijeme mlékem a za občasného míchání 10 minut podusíme. Přidáme cukr, tuk a ostatní suroviny, promícháme a ještě chvíli povaříme.

Nádivka tvarohová: Změklé máslo utřeme s cukrem a vejcem, směs smícháme s tvarohem a ohutíme vanilkou a citronovou kůrou.

Nádivka ovocná: Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, promícháme je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Těsto nejprve potřeme tenkou vrstvou meruňkové zavařeniny a navrch dáme jablečnou směs.

☕️ Poznámka

Pokud nesníte buchty nebo jiné kynuté moučníky čerstvé, klidně je po dokonalém vychladnutí zabalte do mikrotenové fólie či sáčku a zamrazte. Po rozmazení budou dokonce ještě lepší než čerstvé – budou měkké a vláčné a neztvrdnou tak rychle.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *