🕒 Doba přípravy: 165 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍪 Popis
🍓 Ingredience
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- tuk 300 gramů (na pečení)
- mléko 2 decilitry
- žloutek 2 kusy
- cukr moučkový 50 gramů
- droždí 40 gramů (čerstvé)
- citronová kůra (nastrouhaná z 1 citronu)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
Maková nádivka:
🥘 Postup přípravy
Do hrnečku s trochou vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky a kvásek necháme na teplém místě 10 minut kynout. V míse smícháme prosátou mouku se zbylým cukrem, špetkou soli a nastrouhanou kůrou, přidáme rozehřátý vlažný tuk, žloutky rozkvedlané ve zbylém vlažném mléce a vykynutý kvásek a zaděláme vláčné těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě hodinu kynout.
Těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejně velké díly a každý rozválíme na obdélník velký jako dno pekáče. Každý plát potřeme jedním druhem nádivky a stočíme do rolády. Přeložíme je vedle sebe do pekáče vyloženého papírem na pečení, potřeme na povrchu rozšlehaným vejcem a tvarohovou roládu posypeme sekanými rozinkami, ořechovou nasekanými ořechy a makovou mákem.
Vlny necháme v pekáči ještě 15 minut kynout a pak je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 180 °C a vlny dopékáme 40 minut dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme moučník na řezy.
Nádivka maková: Mletý mák podlijeme mlékem a za občasného míchání 10 minut podusíme. Přidáme cukr, tuk a ostatní suroviny, promícháme a ještě chvíli povaříme.
Nádivka tvarohová: Změklé máslo utřeme s cukrem a vejcem, směs smícháme s tvarohem a ohutíme vanilkou a citronovou kůrou.
Nádivka ovocná: Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, promícháme je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Těsto nejprve potřeme tenkou vrstvou meruňkové zavařeniny a navrch dáme jablečnou směs.
☕️ Poznámka
Pokud nesníte buchty nebo jiné kynuté moučníky čerstvé, klidně je po dokonalém vychladnutí zabalte do mikrotenové fólie či sáčku a zamrazte. Po rozmazení budou dokonce ještě lepší než čerstvé – budou měkké a vláčné a neztvrdnou tak rychle.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.igurmet.cz/recepty/sladke/buchty-buchticky/buchtove-vlneni-1119/








Napsat komentář