Česneková omáčka s uzeným masem

, , , , , ,

🕒 Doba přípravy: více než hodinu

🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Tuhle skvělou omáčku nás naučila vařit šéfredaktorka Lucie Králová, která má recept od své maminky. Překvapilo nás, že nám tahle pochoutka doposud unikala!

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

1
Očištěné uzené maso zalijte vodou (cca 600 ml), přiveďte k varu a vařte spolu se vším kořením asi 30 minut na velmi mírném ohni. Pak si odměřte 500 ml vývaru a maso uchovejte teplé.
2
Zatímco se maso vaří, oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte česnek, osolte a nechte zesklovatět a rozvonět. Zaprašte moukou, promíchejte a za stálého míchání krátce opečte – měla by vzniknout bledá jíška. Poté postupně přilévejte z uzeného masa a zašlehávejte ho metlou. Za stálého míchání vařte zhruba 15 minut.
3
Provařenou omáčku rozmixujte dohladka (jde to tyčovým mixérem přímo v rendlíku), vmíchejte smetanu a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s nakrájeným uzeným masem, doplněné plátky knedlíků. Můžete ozdobit nakrájenou pažitkou a petrželkou.

☕️ Poznámka

RECEPT NAVÍC 
Domácí kynuté houskové knedlíky: V míse smíchejte 500 g hrubé mouky, špetku soli, 1 vejce, 10 g rozdrobeného droždí, špetku cukru a 250 ml vlažného mléka. Nechte asi 5 minut odpočinout. Pak uhněťte měkké těsto, přidejte 1 starší , nakrájený na kostičky, a nechte na teplém místě hodinu kynout. Potom vytvarujte 2–4 šišky stejného průměru a vařte je v osolené vroucí vodě 18 minut; v polovině vaření knedlíky otočte. Vyjměte je a po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára. Knedlíky neoschnou, když hotové šišky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.

Energie 2237 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 202 g
Tuky 108 g
Vláknina 7 g

https://www.apetitonline.cz/recept/cesnekova-omacka-s-uzenym-masem




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *