🕒 Doba přípravy: více než hodinu
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Tuhle skvělou omáčku nás naučila vařit šéfredaktorka Lucie Králová, která má recept od své maminky. Překvapilo nás, že nám tahle pochoutka doposud unikala!
🍓 Ingredience
- uzené maso 500 g
- uzená vepřová krkovice v celku
- pepř celý 6 kuliček
- nové koření 2 kuličky
- bobkový list 2 ks
- česnek 10 stroužků
- máslo 50 g
- sůl
- muškátový oříšek
- podle chuti
- mouka pšeničná hladká 3 PL
- smetana na vaření 200 ml
- knedlíky houskové
- k podávání, recept na domácí viz Recept navíc
🥘 Postup přípravy
1
Očištěné uzené maso zalijte vodou (cca 600 ml), přiveďte k varu a vařte spolu se vším kořením asi 30 minut na velmi mírném ohni. Pak si odměřte 500 ml vývaru a maso uchovejte teplé.
2
Zatímco se maso vaří, oloupejte česnek a nakrájejte ho nadrobno. V rendlíku rozehřejte máslo, vsypte česnek, osolte a nechte zesklovatět a rozvonět. Zaprašte moukou, promíchejte a za stálého míchání krátce opečte – měla by vzniknout bledá jíška. Poté postupně přilévejte vývar z uzeného masa a zašlehávejte ho metlou. Za stálého míchání vařte zhruba 15 minut.
3
Provařenou omáčku rozmixujte dohladka (jde to tyčovým mixérem přímo v rendlíku), vmíchejte smetanu a dochuťte solí a nastrouhaným muškátovým oříškem. Podávejte s nakrájeným uzeným masem, doplněné plátky knedlíků. Můžete ozdobit nakrájenou pažitkou a petrželkou.
☕️ Poznámka
RECEPT NAVÍC
Domácí kynuté houskové knedlíky: V míse smíchejte 500 g hrubé mouky, špetku soli, 1 vejce, 10 g rozdrobeného droždí, špetku cukru a 250 ml vlažného mléka. Nechte asi 5 minut odpočinout. Pak uhněťte měkké těsto, přidejte 1 starší rohlík, nakrájený na kostičky, a nechte na teplém místě hodinu kynout. Potom vytvarujte 2–4 šišky stejného průměru a vařte je v osolené vroucí vodě 18 minut; v polovině vaření knedlíky otočte. Vyjměte je a po celé délce propíchejte; vyjde z nich pára. Knedlíky neoschnou, když hotové šišky lehce potřete sádlem. Budou po něm krásně vonět a dobře chutnat.








Napsat komentář