🕒 Doba přípravy: 15 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 ks
🍪 Popis
Uzeninám, různým salámkům a klobásám se (více či méně úspěšně) snažím vyhýbat, ale rozhodně ne proto, že by mi nechutnaly – spíše mě odrazuje jejich složení. Nedávno jsem ale ochutnala domácí sušenou panenku, která žádná éčka a dusitany neobsahuje, a naprosto mě nadchla! Chuťově je famózní, příprava samotná zabere jen pár minut, a ještě naprosto přesně víte, co jíte
🍓 Ingredience
KOŘENÍ OBMĚŇTE DLE CHUTI A ALKOHOL KLIDNĚ VYNECHTE
- 1 vepřová panenka
- sůl
- cukr krupice
- 1 lžíce alkoholu
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1/2 lžičky mletého chilli
- 1 lžíce pepře barevného celého
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Připravte si suroviny. Koření si upravte dle chuti, kromě této pikantní směsi jsou s česnekem skvělé i sušené bylinky.
Krok 2: Maso odblaňte, pořádně omyjte, osušte papírovou utěrkou a v pekáčku nebo sáčku celé zasypejte směsí cukru a soli v poměru 1 : 1. Když najdete nádobu co nejbližší tvarem panence, bude vám stačit něco kolem 3/4 hrnku od každého. Zkoušela jsem i variantu pouze se solí a také fungovala, ovšem s cukrem maso pouští více vody, což je žádoucí. Nechte přes noc v lednici, stačí 12 až 16 hodin. Čím déle panenka ve směsi bude, tím bude slanější.
Krok 3: Druhý den maso opět opravdu pořádně omyjte a osušte. V hmoždíři nadrťte pepř a smíchejte ho s ostatním kořením.
Krok 4: Pro jistotu maso ještě potřete alkoholem (použila jsem bourbon). Místo něj lze užít i ocet – jde vlastně o dezinfekci.
Krok 5: Teď celou panenku pořádně obalte ve směsi koření a hezky ho přitlačte, ať dobře drží. Poté maso napíchněte na háček.
Krok 6: Kořeněné maso pověste do suchého prostoru, kde trochu cirkuluje vzduch: třeba k oknu s mikroventilací nebo na garnýž. Pokojová teplota masu nevadí, jen nesmí být přetopeno anebo horké léto. Ochutnávat můžete už po týdnu, já jsem panenku sušila 11 dní a byla parádní. Pokud ji chcete ještě sušší, nechte ji viset dva týdny.
Krok 7: Sušené maso krájejte ostrým nožem na tenké plátky. Sušená panenka je skvělá i místo jerky na výlety – moc neváží a obsahuje množství bílkovin.








Napsat komentář