Grilovaný bůček bún chà

, , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Mezi nejoblíbenější vietnamská jídla u nás jednoznačně patří bún chả – křupavý grilovaný bůček s čerstvými bylinkami a rýžovými nudlemi. A my samozřejmě máme na přípravu této voňavé dobroty podrobný návod!

🍓 Ingredience

  • 500 g bůčku
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 stvol citronové trávy
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky pěti vůní
  • 1/2 citronu
  • 1 lžíce karamelizovaného kokosu
  • 1 lžička hnědého cukru
  • sezamové semínko

K podávání

Zálivka

  • 1 kedlubna
  • 1 mrkev
  • 300 ml vody
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lžiček cukru
  • 5 lžiček rybí omáčky
  • 1/2 citronu

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Nejprve zalijte nudle studenou vodou a připravte si zálivku: a kedlubnu oloupejte a nakrájejte na plátky. Zeleninu můžete ještě vykrájet do kytiček. Osolte, promačkejte a nechte chvíli zkřehnout. Mezitím smíchejte teplou vodu s cukrem, půl lžičkou soli, rybí omáčkou, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Ochutnejte, smíchejte s propláchnutou zeleninou a kdo má rád, i nasekanou chilli papričkou.

Krok 3: Nyní pojďte na marinádu: cibuli a citronovou trávu nasekejte najemno, česnek prolisujte a vše smíchejte se lžičkou soli, dvěma lžičkami , citronovou šťávou, karamelizovaným kokosem (dává se pro barvu, můžete nahradit za trošku karamelu nebo úplně vynechat) a trochou oleje.

Krok 4: Z masa odstraňte kůži a nakrájejte ho na co nejjemnější plátky, aby bylo pěkně křupavé. Jde to lépe, když dáte maso předem na chvíli do mrazáku.

Krok 5: Smíchejte ho s marinádou, rozložte na plech vyložený alobalem a pečte pod grilem nebo při 220 °C asi 20 minut, až budou plátky křupavé a zlatavé. Posypejte sezamovými semínky.

Krok 6: Namočené nudle uvařte v osolené vodě s trochou oleje doměkka, sceďte pod tekoucí vodou a případně ještě použijte trik s mikrotenovým sáčkem – hotové nudle v něm dejte na 1,5 minuty do mikrovlnky, v pytlíku také vydrží elastické, než si nachystáte ostatní suroviny. Maso jezte s uvařenými nudlemi, nasekaným salátem a bylinkami a vše máčejte do zeleninové marinády.

☕️ Poznámka

https://www.prozeny.cz/clanek/grilovany-bucek-s-vuni-asie-11004




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *