🕒 Doba přípravy: 1 hodina
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 5 porcí
🍪 Popis
Na paprice nemusí být jenom slepice či kuře, oblíbená omáčka sluší i hovězímu. Recept na typické české „řeznické“ jídlo, postavené na mase a poctivé omáčce pro nás připravila řeznice Zita Švihelová z Naše maso. Loje není třeba se bát – pod hovězí je ideální a dodá jídlu plnou chuť.
🍓 Ingredience
NA MASO
- krupicový cukr 1 PL
- konzervovaná rajčata loupaná 400 g
- 1 konzerva, v sezoně lze nahradit 500 g čerstvých, spařených a oloupaných rajčat
- vývar hovězí 700 ml
- paprika červená 1 ks velká
- máslo 70 g
- chilli nitky
- petrželka hladkolistá, na ozdobení
- zakysaná smetana k podávání
NA KYNUTÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY
- mouka pšeničná hrubá 425 g + na poprášení
- sůl 10 g + na osolení vody
- droždí čerstvé 10 g
- mléko 300 ml vlažné
- žloutek 1 ks
- rohlíky 1 ks
- starší, nakrájený na kostičky
🥘 Postup přípravy
1
Hovězí krk svažte do válečku a důkladně osolte. Smíchejte 1 lžíci uzené papriky se sladkou paprikou a tymiánem a maso v koření vyválejte. Pak v uzavřené nádobě nechte přes noc v chladu uležet, případně můžete maso zavakuovat.
2
Vyjměte maso z nádoby nebo vakua a nechte dojít pokojové teploty. Na pánvi rozehřejte trochu hovězího loje a opečte na něm maso dohněda ze všech stran a odložte do pekáčku, v němž budete maso dusit.
3
Připravte základ na omáčku. Přidejte na pánev od masa ještě trochu loje a rozpalte jej. Pak dno pánve lehce zasypte kmínem. Po minutě přidejte cibuli a opékejte ji do úplného zhnědnutí (nikoli však zčernání), když bude potřeba, podlijte troškou vody a nechte ji odpařit. Přidejte česnek a krátce jej opečte. Přisypte cukr a nechte jej zkaramelizovat, pak vsypte lžičku sladké a uzené papriky a krátce (zhruba 1 minutu) restujte, aby paprika nezhořkla. Přilijte konzervovaná rajčata, podlijte troškou vody a společně provařte.
4
Přilijte omáčku k masu do pekáčku, podlijte hovězím vývarem a duste asi 3 hodiny v troubě na 160°C doměkka.
5
Mezitím připravte knedlíky. Do mísy od robota nasypte mouku a promíchejte ji se solí. Pak do mouky rozdrobte droždí, zalijte vlažným mlékem a nechte stát, aby droždí vzešlo. Přidejte žloutek, zapněte robot na nízké otáčky a nechte vypracovat těsto (nebo vypracujte vařečkou). Když se těsto odděluje od stěn nádoby, přidejte rohlík na kostičky a krátce zapracujte do těsta. Poprašte moukou, přikryjte mísu a nechte vykynout, trvá to 30–60 minut.
6
Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní desku, rozdělte na díly o 100 g. Vytvarujte malé šišky a nechte ještě krátce nakynout.
7
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a knedlíky do ní vložte tak, aby plavaly. Vařte 15 minut, během vaření otáčejte. Pak vyjměte a okamžitě důkladně propíchejte, aby ze šišek odešla pára.
8
Před koncem dušení vložte do trouby vedle na mřížku plod papriky a opečte, až na paprice naskáčou černé puchýřky. Pak vyjměte z trouby a vložte buď do sáčku, nebo uzavíratelné nádoby, aby se paprika zapařila.
9
Vyndejte pekáč s měkkým masem z trouby. Maso vyndejte a omáčku propasírujte, postavte na sporák a ještě ji o 1/3 zredukujte, aby byla hustší. Spařenou papriku oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do omáčky (případně můžete servírovat i zvlášť, pokud třeba máte stolovníky, kterým by v omáčce vadila). Vše ještě společně krátce povařte, podle chuti dosolte. Nakonec zašlehejte do omáčky máslo.
10
Podávejte se zakysanou smetanou, chilli nitkami podle chuti, lístky petrželky a knedlíky. Vhodnou přílohou jsou také těstoviny nebo dobrý chléb.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
Energie: 6111 kcal
Bílkoviny: 312 g
Sacharidy: 513 g
Tuky: 304 g
Vláknina: 31 g








Napsat komentář