Hovězí kýta s pikantní švestkovou omáčkou

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 180 min.

🍽️ Množství: 4 porce

🍓 Ingredience

Maso

  • 1 kg hovězí kýty
  • 2 polévkové lžíce vepřového sádla
  • 2 ks
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml červeného vína (suché)
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička celého pepře
  • 4 ks čerstvého rozmarýnu (větvičky)
  • ½ l hovězího vývaru
  • 7 ks švestek
  • 30 g hnědého cukru
  • 2 polévkové lžíce vinného octa (ideálne klasický )
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 čajová lžička kořene zázvoru (strouhaný)
  • ½ čajové lžičky česneku (mletého)
  • ½ čajové lžičky kajenského pepře (mletého)
  • mletý

Hasselback

  • 5 ks mrkve (velkých)
  • 2 čajové lžičky mleté papriky (červené)
  • 60 ml olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 čajová lžička fenyklových semínek (mleté)
  • ½ čajové lžičky soli
  • ½ čajové lžičky pepře

🥘 Postup přípravy

1
Maso osolíme a opepříme. Česnek a cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. V litinovém hrnci rozpálíme a osolené a opepřené maso na něm necháme ze všech stran zatáhnout. Přidáme česnek, cibuli a , podlijeme vínem a vývarem. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C. Po půlhodině stáhneme teplotu na 150 °C a za občasného polévání pečeme další hodinu a půl.
2
Následně k masu přidáme vypeckované švestky, hnědý , ocet, sójovou omáčku, , česnek, a hřebíček. Za občasného promíchání pečeme ještě 20 minut.
3
Připravíme si mrkev. Oloupeme ji a nakrájíme na tenká kolečka tak, aby vespod zůstala vcelku. Přemístíme ji na plech vyložený pečicím papírem. V malé misce smícháme , mletou červenou papriku, citronovou šťávu, mletá , a pepř. Vzniklou směsí důkladně natřeme mrkve a pečeme je na 180 °C zhruba 30 minut.
4
Po dopečení maso vyndáme a necháme odpočinout, následně ho nakrájíme. Servírujeme se švestkovou omáčkou z hrnce a s mrkví Hasselback.

☕️ Poznámka

715,675 kcal.

https://itesco.cz/hello/recepty/hovezi-kyta-s-pikantni-svestkovou-omackou/594542/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *