🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4-6 porcí
🍪 Popis
Jak vypadá jaro na talíři? Třeba jako svěže zelené hráškové rizoto! Je skvělé samo o sobě, ale pokud mu chcete dodat trochu šťávy navíc, doplňte ho pikantní krabí salsou.
🍓 Ingredience
- olivový olej na opékání
- cibule 1 ks nakrájená na tenká půlkolečka
- jarní cibulka 1 svazek natenko
- rýže arborio 350 g
- česnek 2 stroužky drcené
- víno bílé 170 ml
- vývar kuřecí 1,1 l
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- mražený hrášek 150 g
- parmazán 70 g nastrouhaný + navíc k podávání
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- citron klínky k podávání
- smetana ke šlehání 2 PL 40%
NA ZELENOU OMÁČKU
- špenát 200 g
- mražený hrášek 150 g rozmrazený
- olivový olej panenský 60 ml
NA KRABÍ SALSU
- cibule červená ½ ks nakrájená nadrobno
- krab 200 g bílé krabí maso z konzervy nebo mražené (viz Něco navíc)
- chilli paprička 1 ks červená, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
- petrželka 1 hrst hladkolistá, nasekaná
- citronová šťáva z 1/2 citronu
🥘 Postup přípravy
1
Ve velkém kastrolu či hluboké pánvi na mírném ohni rozehřejte trochu oleje a opékejte cibuli i jarní cibulku 5 minut do změknutí. Zesilte oheň na střední, vsypte rýži a česnek, opékejte 1 minutu, aby rýže začala sklovatět.
2
Vlijte víno a nechte za stálého míchání skoro odpařit. Zmírněte oheň a po naběračkách přilévejte vývar, vždy až se předchozí vstřebá, pravidelně míchejte. Osolte a opepřete.
3
Na zelenou omáčku dejte špenát, hrášek, olivový olej a 100 ml vody do mixéru či food processoru. Rozsekejte na hladkou omáčku.
4
Až vlijete všechen vývar a rýže bude skoro al dente (trvá to 20–25 minut), vmíchejte zelenou omáčku. Míchejte ještě 5 minut, pak vmíchejte hrášek, parmazán, citronovou šťávu a smetanu. Dosolte, dopepřete a vařte cca 5 minut, aby se hrášek prohřál a rýže změkla.
5
Smíchejte suroviny na krabí salsu. Rizoto rozdělte do misek, na něj naneste salsu. Do- plňte klínky citronu a dalším parmazánem
☕️ Poznámka
Krabí maso lze nahradit okapaným tuňákem z konzervy či nadrobno nasekanými surimi tyčinkami.








Napsat komentář