🕒 Doba přípravy: 2 hod.
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Tradiční indický pokrm dhál je důkaz, že správná kombinace koření vykouzlí z obyčejných surovin nezapomenutelnou delikatesu. Zeleninu můžete obměňovat podle momentální úrody nebo zásob v ledničce. Dhál podávejte s hnědou rýží, kuskusem nebo indickým chlebem naan.
🍓 Ingredience
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- čerstvý zázvor, nastrouhaný 2 lžíce
- červená nebo žlutá čočka 375 g
- koření garam masala 1 lžíce
- mleté kari 1 lžíce
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- mletá hořčice 1 lžička
- mletá kurkuma 1 lžička
- zeleninový vývar 1 litr
- drcená konzervovaná rajčata 425 g
- baby špenát podle chuti 150 g
- čerstvý koriandr nebo hladkolistá petržel 1 hrst
🥘 Postup přípravy
Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, česnek a zázvor a opékejte je na středním stupni doměkka, asi 5 minut.
Čočku přeberte a propláchněte ve vodě.
Opečenou voňavou cibulovou směs přesypte do menšího pomalého hrnce (o objemu 4,5 l), přidejte čočku, koření, vývar a rajčata. Promíchejte, zakryjte poklicí a vařte 3–4 hodiny na vysoký stupeň nebo 6–8 hodin na nízký stupeň.
Pokud chcete, můžete na posledních pět minut vaření přimíchat do dhálu špenát a zlehka povařit.
Koriandr nebo petrželku nasekejte nadrobno, nasypte na dhál a ihned podávejte.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/indicky-dhal-z-cervene-cocky-z-pomaleho-hrnce








Napsat komentář