🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 3 hod. a 25 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Křenu se říká český ženšen – jeho léčivé účinky jsou opravdu všestranné. Podpoří látkovou výměnu, příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a pomáhá při rýmě i silném kašli. Nastrouhejte pořádný kus čerstvého kořene a uvidíte, jak rychle se vám uvolní ucpané dutiny. Na ostré omáčce z něj si pochutnáte.
🍓 Ingredience
Na vývar
- 800 g hovězích žeber
- 1000 g hovězího předního masa
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 čtvrtka celeru
- 2 listy bobkového listu
- 5 kuliček celého nového koření
- 10 kuliček celého černého pepře
- 1 lžíce soli
Na omáčku
- 100 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1000 ml hovězího vývaru
- 200 ml smetany na vaření 12%
- 3 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce octa
- 3 cm čerstvého křenu
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Základem opravdu chutné křenové omáčky je silný hovězí vývar. Opláchněte pár hovězích žeber a dejte je vařit do dostatečného množství osolené vody. Když začne voda vařit, ztlumte plamen, posbírejte pěnu, přidejte koření a zeleninu a pomalu vařte asi hodinu.
Krok 2: Pak přidejte do hrnce hovězí maso a vařte další dvě hodiny, do doby, kdy bude maso uvařené doměkka. Litr vývaru odeberte na omáčku a nechte zchladnout, zbytek můžete zamrazit, nebo podávat s nudlemi jako polévku. Nastrouhejte čerstvý křen najemno.
Krok 3: V hrnci rozehřejte 90 gramů másla, přidejte hladkou mouku (jsou to přibližně tři lžíce másla a tři lžíce mouky) a krátce zarestujte na světlou jíšku.
Krok 4: K jíšce za stálého šlehání metličkou přilijte studený vývar a nechte povařit na mírném ohni asi 20 minut. Poté dochuťte octem a cukrem, případně špetkou soli, přidejte smetanu a ještě krátce povařte. Na poslední chvíli přidejte do omáčky strouhaný křen.
Krok 5: Omáčku odstavte a zašlehejte do ní poslední kousek másla. Podávejte s vařeným masem a přílohou podle zvyku – obvykle to je kynutý knedlík, já mám k téhle omáčce ráda vařené brambory.








Napsat komentář