🕒 Doba přípravy: 2 hod.
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Od naší klasické sekané se liší konzistencí. Maso do Leberkäse se totiž mele na úplně jemné pyré a díky tomu má výsledná sekaná podobnou strukturu jako jemný salám. Většinou se podává nakrájená na silnější plátky v housce a s hořčicí, ale můžete ji i orestovat na pánvi a pochutnat si na ní s bramborovou kaší.
🍓 Ingredience
- libové hovězí maso 600 g
- vepřová plec 400 g
- slanina bez kůže 200 g
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- sušená majoránka 1 lžíce
- nastrouhaný muškátový oříšek 1/4 lžičky
- najemno nastrouhaná citronová kůra 1/2 lžičky
- čerstvě namletý bílý pepř 1 lžička
- sůl 1 lžička
- ledová tříšť (najemno nadrcený led) 250 ml
- tuk na vymazání formy
🥘 Postup přípravy
Slaninu s loupanou cibulí umelte v masovém mlýnku přes nástavec se středními otvory.
Přes nástavec s nejmenšími otvory umelte dobře vychlazené, odblaněné hovězí a vepřové maso a česnek, pomelte několikrát na jemné masové pyré.
Jemně umleté pyré (maso) přendejte do mixéru, osolte a opepřete, za postupného přidávání ledové tříště vymíchejte do hladké hmoty, ledu dejte jen tolik, aby hmota byla lehce tvárná, vláčná, ale ne tekutá!
Umixovanou hmotu přendejte do mísy, do ní zapracujte pomletou slaninu s cibulí, dochuťte majoránkou, muškátovým oříškem a citronovou kůrou, ještě trochu přisolte a vše důkladně promíchejte.
Formu na chlebíček vymažte tukem, masovou hmotu přeneste do této formy, povrch pěkně uhlaďte, pak v něm udělejte na povrchu mřížkování pomocí nože nebo vidličky.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 50–60 minut.
☕️ Poznámka
Další variace populární v Německu, kterými můžete bavorskou sekanou oživit:
Pikantní: Do masové směsi přidejte před pečením nasekané chilli papričky.
Chuťovky: K masu přidejte nadrobno nasekanou červenou papriku, kyselé okurky nebo plátky oliv.
Houbová: Velmi populární je sekaná s přidanými houbami. Do směsi přidejte nadrobno nasekané žampiony.
Pizza: Do masové směsi přidejte malé kostičky tvrdého sýra, tvrdého salámu a čerstvou červenou papriku.








Napsat komentář