⏲️ Doba vaření, pečení: 2-3 hod.
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Artyčoky jsou delikatesa! Tvrdí to jejich velký milovník Roman Paulus, šéfkuchař restaurací hotelu Alcron. Vyzkoušejte jeho oblíbený recept!
🍓 Ingredience
- 4 čerstvé artyčoky
- šťáva z půlky citronu
- 3 snítky tymiánu
- 3 snítky rozmarýnu
- 1 lžička nového koření
- 4 bobkové listy
- 3 lžíce olivového oleje
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- zelenina (4 cm silný plátek celeru, 3 řapíky celeru dlouhé 10 cm, 2 střední mrkve, 1 šalotka, 2 stroužky česneku)
- 250 ml drůbežího vývaru
- hrst sušených rajčat
- hrst černých oliv
Na konfitovaná králičí stehna
- 4 králičí stehna
- 50 g mořské soli
- hrst čerstvého tymiánu a rozmarýnu
- divoké koření (5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy)
- kůra nastrouhaná z 1 biocitronu
- 500 ml olivového oleje či kachního sádla
- 1 palice česneku
- 4 šalotky
🥘 Postup přípravy
1 K ragú skvěle pasují konfitovaná (tedy v tuku pomalu pečená) králičí stehna. Maso nejprve důkladně osolte, dejte do misky, přidejte najemno nasekaný rozmarýn a tymián, divoké koření, citronovou kůru. Promíchejte, dejte do ledničky a nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc.
2 Olej nebo kachní sádlo rozehřejte na mírném plameni ve středně velkém pekáčku nebo hrnci. Pak do tuku vložte maso, překrojenou palici česneku a čtyři přepůlené šalotky (i se slupkou). Strčte do trouby a pod pokličkou konfitujte při 130 °C 2–3 hodiny, maso bude šťavnaté a křehké.
3 Půl hodiny před koncem pečení masa okrájejte artyčoky (viz vedlejší strana). Dejte je do hrnce s 500 ml vody, citronovou šťávou (zabrání zhnědnutí artyčoků), 2 snítkami tymiánu a rozmarýnu, lžičkou nového koření, 4 bobkovými listy, 2 lžícemi oleje a lžičkou soli. Přiveďte k varu.
4 Jakmile se artyčoky v bylinkovém nálevu začnou vařit, sejměte hrnec z ohně, přiklopte a nechte je 10–15 minut stát v horké vodě; artyčoky by měly být jen předvařené. Mezitím nakrájejte oba druhy celeru a mrkev na kostky velikosti sousta, šalotku a česnek nasekejte najemno.
5 V čistém hrnci rozpalte jednu lžíci olivového oleje, osmahněte na něm šalotku i česnek a přidejte kořenovou zeleninu. Nakonec vyndejte předvařená artyčoková srdíčka z nálevu, pokrájejte je a vhoďte k zelenině. Krátce orestujte, podlijte vývarem, přidejte zbylé snítky rozmarýnu a tymiánu a pět minut duste.
6 Těsně před koncem vaření přidejte do ragú olivy a sušená rajčata. Krátce prohřejte, případně dosolte. Přidat můžete i hrst nasekané nebo natrhané hladkolisté petrželky. Podávejte s králičími stehny – ta se budou díky konfitování rozpadat. Ragú ale bude vynikající i samotné nebo s kuřetem či jehněčím masem.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.recepty.cz/recept/opecene-artycoky-s-krutony-163400








Napsat komentář