Ragú z artyčoků s králíkem

, ,

⏲️ Doba vaření, pečení: 2-3 hod.
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Artyčoky jsou delikatesa! Tvrdí to jejich velký milovník Roman Paulus, šéfkuchař restaurací hotelu Alcron. Vyzkoušejte jeho oblíbený recept!

🍓 Ingredience

  • 4 čerstvé artyčoky
  • šťáva z půlky citronu
  • 3 snítky tymiánu
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 1 lžička nového
  • 4 bobkové listy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mořská a čerstvě
  • (4 cm silný plátek celeru, 3 řapíky celeru dlouhé 10 cm, 2 střední mrkve, 1 šalotka, 2 stroužky česneku)
  • 250 ml drůbežího vývaru
  • hrst sušených rajčat
  • hrst černých oliv

Na konfitovaná

  • 4 králičí stehna
  • 50 g mořské soli
  • hrst čerstvého tymiánu a rozmarýnu
  • divoké koření (5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy)
  • kůra nastrouhaná z 1 biocitronu
  • 500 ml olivového oleje či kachního sádla
  • 1 palice česneku
  • 4 šalotky

🥘 Postup přípravy

1 K ragú skvěle pasují konfitovaná (tedy v tuku pomalu pečená) králičí stehna. Maso nejprve důkladně osolte, dejte do misky, přidejte najemno nasekaný a , divoké koření, citronovou kůru. Promíchejte, dejte do ledničky a nechte marinovat několik hodin, nejlépe přes noc.

2 nebo rozehřejte na mírném plameni ve středně velkém pekáčku nebo hrnci. Pak do tuku vložte maso, překrojenou palici česneku a čtyři přepůlené šalotky (i se slupkou). Strčte do trouby a pod pokličkou konfitujte při 130 °C 2–3 hodiny, maso bude šťavnaté a křehké.

3 Půl hodiny před koncem pečení masa okrájejte artyčoky (viz vedlejší strana). Dejte je do hrnce s 500 ml vody, citronovou šťávou (zabrání zhnědnutí ů), 2 snítkami tymiánu a rozmarýnu, lžičkou nového koření, 4 bobkovými listy, 2 lžícemi oleje a lžičkou soli. Přiveďte k varu.

4 Jakmile se artyčoky v bylinkovém nálevu začnou vařit, sejměte hrnec z ohně, přiklopte a nechte je 10–15 minut stát v horké vodě; artyčoky by měly být jen předvařené. Mezitím nakrájejte oba druhy celeru a na kostky velikosti sousta, šalotku a česnek nasekejte najemno.

5 V čistém hrnci rozpalte jednu lžíci olivového oleje, osmahněte na něm šalotku i česnek a přidejte kořenovou zeleninu. Nakonec vyndejte předvařená artyčoková srdíčka z nálevu, pokrájejte je a vhoďte k zelenině. Krátce orestujte, podlijte vývarem, přidejte zbylé snítky rozmarýnu a tymiánu a pět minut duste.

6 Těsně před koncem vaření přidejte do ragú olivy a . Krátce prohřejte, případně dosolte. Přidat můžete i hrst nasekané nebo natrhané hladkolisté petrželky. Podávejte s králičími stehny – ta se budou díky konfitování rozpadat. Ragú ale bude vynikající i samotné nebo s kuřetem či jehněčím masem.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *