🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce

🍪 Popis

Rýžový nákyp díky vzpomínkám na školní jídelny buď milujete, nebo nenávidíte. Vylepšete si dojem na tuhle sladkou dobrotu. Se skořicí, vanilkou a broskvemi chutná fantasticky!

🍓 Ingredience

  • 300 g
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 vejce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 500 g broskví
  • 1 lžička mleté
  • 300 ml mléka
  • máslo na vymazání
  • 1 lžíce strouhanky

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Rýži propláchněte, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Když je téměř měkká, přilijte , přidejte vyškrábnutá z vanilkového lusku a rýži uvařte doměkka. Pak ji nechte vychladnout.

Krok 2: Oddělte žloutky od bílků. Jeden dejte stranou. Změklé máslo, a žloutky utřete do světlé nadýchané pěny. Ke konci šlehání přidejte citronovou šťávu a směs zašlehejte do vychladlé rýže. Ze tří bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho také zpracujte do rýže.

Krok 3: Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno dejte polovinu rýže a rovnoměrně rozetřete.

Krok 4: Přidejte vypeckované a pokrájené broskve. Pak naneste druhou vrstvu rýže a uhlaďte. Posypte mletou skořicí a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Nákyp pečte asi 20 minut.

Krok 5: Mezitím ušlehejte poslední bílek s moučkovým cukrem. Po 20 minutách pečení ho rozetřete na nákyp a dopečte dorůžova. Můžete podávat dozdobené mátou.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 087,91 kJ
Bílkoviny15,46 g
Tuky28,18 g
Sacharidy103,91 g
0,3 g
SAFA13,32 g
Vláknina3,23 g
Cukry38,77 g

https://www.prozeny.cz/clanek/ryzovy-nakyp-s-broskvemi-66078




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *