Sakrajda neboli perníkový závin

, , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑‍🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 1 nohavice

🍪 Popis

Tahle lahoda je skvělá čerstvá, ale můžete ji nechat i pár dnů rozležet. Lze ji upéct i v menších exemplářích a podávat je nakrájené jako cukroví.

🍓 Ingredience

  • 200 g pšeničné hladké mouky + navíc na podsypání
  • 100 g jemné celozrnné žitné mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžičky perníkového
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 220 g moučkového cukru + navíc na pocukrování
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce + další na potření
  • 60 g másla, změklého + 2 lžíce rozpuštěného na pokropení
  • 1 lžíce rumu či tuzemáku + navíc na pokropení
  • na případné rozředění
  • na potření (cca 250–300 g)
  • 190 g vlašských ořechů, menší část na posypání nasekaná nahrubo, zbytek jemně namletý

🥘 Postup přípravy

1 Do mísy nasypte pšeničnou i žitnou mouku a rozmíchejte v ní , perníkové i další koření. Přidejte , , jedno rozšlehané vejce, změklé máslo a . Pokud je těsto příliš tuhé, můžete je zředit 1–2 lžícemi mléka. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladu přes noc odležet.

2 Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5mm. Z mletých ořechů odeberte 2–3 lžíce a zbytek smíchejte s povidly. Plát těsta potřete povidly, posypte odloženými mletými a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.

3 Zarolovaný závin potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými ořechy. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C na 30–40 minut, nebo dokud nezezlátne. Po upečení pokropte rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu. Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat.

☕️ Poznámka

  • Energie4981 kcal
  • Bílkoviny97 g
  • Sacharidy669 g
  • Tuky199 g

https://www.apetitonline.cz/recept/sakrajda-neboli-pernikovy-zavin




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *