🕒 Doba přípravy: 1,5 hod.
🍽️ Množství: 40 ks
🍪 Popis
Kromě pečení lze také odpalované těsto upravovat smažením anebo vařením. Jedná se o skvělou adaptaci klasického těsta, které díky jiné technologii úpravy získá zcela nové vlastnosti. V USA se těmhle věnečkům říká crullers a ve Francii beignets. Vždy vás okouzlí.
🍓 Ingredience
TĚSTO:
- mléko 250 ml
- máslo 100 g
- sůl 4 g
- hladká špaldová mouka 220 g
- strouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených citronů
- vejce 300 g (asi 6 ks)
- rostlinný olej na smažení 1 litr
- máslo na vymazání
POLEVA:
- cukr moučka 300 g
- citronová šťáva 60 g
🥘 Postup přípravy
Do hrnce dejte mléko, máslo a sůl a přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny přidejte mouku a citronovou kůru. Za stálého míchání vařte (tzv. odpařte) 1–2 minuty, odstavte a ihned vmíchejte vejce. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout.
Pečicí papír potřete máslem. Těstem naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou špičkou a na připravený papír stříkejte těsto do tvaru věnečků o průměru 6–7 cm.
Olej zahřejte v širším hrnci na 180 °C a věnečky do něj postupně nechte „sklouznout“ z papíru. Smažte je z obou stran, 2 minuty z každé. Vyjměte je a přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách. Nechte zchladnout.
Na polevu promíchejte cukr s citronovou šťávou v misce ve vodní lázni a za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí a poleva zhoustne.
Vychladlé věnečky máčejte do nahřáté polevy. Nechte okapat a ihned podávejte.
☕️ Poznámka
Citronovou polevu můžete obměnit za horký cukrový sirup. Svařte 300 g krupicového cukru ve 200 ml vody na hustší sirup a věnečky právě vytažené z oleje v něm krátce namočte a nechte na mřížce vychladnout a zaschnout.








Napsat komentář