Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 1,5 hod.

🍽️ Množství: 40 ks

🍪 Popis

Kromě pečení lze také upravovat smažením anebo vařením. Jedná se o skvělou adaptaci klasického těsta, které díky jiné technologii úpravy získá zcela nové vlastnosti. V USA se těmhle věnečkům říká crullers a ve Francii beignets. Vždy vás okouzlí.

🍓 Ingredience

TĚSTO:

  • 250 ml
  • máslo 100 g
  • 4 g
  • hladká špaldová mouka 220 g
  • strouhaná kůra ze 2 chemicky neošetřených ů
  • vejce 300 g (asi 6 ks)
  • na smažení 1 litr
  • máslo na vymazání

POLEVA:

🥘 Postup přípravy

Do hrnce dejte mléko, máslo a sůl a přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny přidejte mouku a citronovou kůru. Za stálého míchání vařte (tzv. odpařte) 1–2 minuty, odstavte a ihned vmíchejte vejce. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout.

Pečicí papír potřete máslem. Těstem naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou špičkou a na připravený papír stříkejte těsto do tvaru věnečků o průměru 6–7 cm.

zahřejte v širším hrnci na 180 °C a věnečky do něj postupně nechte „sklouznout“ z papíru. Smažte je z obou stran, 2 minuty z každé. Vyjměte je a přebytečný nechte okapat na papírových utěrkách. Nechte zchladnout.

Na polevu promíchejte cukr s citronovou šťávou v misce ve vodní lázni a za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí a poleva zhoustne.

Vychladlé věnečky máčejte do nahřáté polevy. Nechte okapat a ihned podávejte.

☕️ Poznámka

Citronovou polevu můžete obměnit za horký cukrový . Svařte 300 g krupicového cukru ve 200 ml vody na hustší sirup a věnečky právě vytažené z oleje v něm krátce namočte a nechte na mřížce vychladnout a zaschnout.

https://fresh.iprima.cz/recepty/smazene-citronove-venecky-podle-josefa-marsalka




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *