🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 závin
🍪 Popis
Problém některých makových dezertů je, že můžou být suché. To ovšem není případ tohoto makového závinu s extra šťavnatou krémovou náplní. Voní po skořici, rumu a citronu a je krásně vláčný i třetí den.
🍓 Ingredience
- 200 g máku
- 125 g mascarpone
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 20 g kukuřičného škrobu
- 80 g cukru moučka
- 1 lžička mleté skořice
- 70 g rozinek
- 60 ml rumu
- kůra z jednoho citronu
- 275 g vyváleného listového těsta
- 1 bílek na potření
- 2 lžíce mandlových lupínků
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Rozinky nasekejte na menší kousky, zalijte rumem a v rendlíku, kam se vejde i zbytek ingrediencí, přiveďte k varu. Vmíchejte namletý mák, mascarpone, jedno celé vejce, jeden žloutek, škrob, cukr, skořici a nastrouhanou kůru z jednoho citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká) a ještě asi dvě minuty za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Nechte chvíli vychladnout.
Krok 2: Náplň natřete na rozbalené těsto, zatočte a spojem dolu položte na plech (závin klidně nechte na papíře, na kterém bylo těsto). Potřete rozšlehaným bílkem, posypejte mandlovými plátky a pečte asi půl hodiny při 180 °C dozlatova.
☕️ Poznámka
Pokud nemáte, nebo se vám nechce kupovat mascarpone, klidně použijte méně tučnou kysanou smetanu.








Napsat komentář