Šťavnatý makový závin s kysanou smetanou

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 35 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 závin

🍪 Popis

Problém některých makových dezertů je, že můžou být suché. To ovšem není případ tohoto makového závinu s extra šťavnatou krémovou náplní. Voní po skořici, rumu a citronu a je krásně vláčný i třetí den.

🍓 Ingredience

  • 200 g máku
  • 125 g
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 80 g cukru moučka
  • 1 lžička mleté
  • 70 g rozinek
  • 60 ml rumu
  • kůra z jednoho citronu
  • 275 g vyváleného listového těsta
  • 1 bílek na potření
  • 2 lžíce mandlových lupínků

🥘 Postup přípravy

Krok 1: nasekejte na menší kousky, zalijte rumem a v rendlíku, kam se vejde i zbytek ingrediencí, přiveďte k varu. Vmíchejte namletý , mascarpone, jedno celé vejce, jeden žloutek, škrob, , skořici a nastrouhanou kůru z jednoho citronu (jen její žlutou část, bílá je hořká) a ještě asi dvě minuty za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Nechte chvíli vychladnout.

Krok 2: Náplň natřete na rozbalené těsto, zatočte a spojem dolu položte na plech (závin klidně nechte na papíře, na kterém bylo těsto). Potřete rozšlehaným bílkem, posypejte mandlovými plátky a pečte asi půl hodiny při 180 °C dozlatova.

☕️ Poznámka

Pokud nemáte, nebo se vám nechce kupovat mascarpone, klidně použijte méně tučnou kysanou smetanu.

Energetická hodnota celkem pro 1 závin
Energie14 337,67 kJ
Bílkoviny78,55 g
Tuky210,99 g
Sacharidy299,91 g
3,16 g
SAFA82,3 g
Vláknina55,21 g
Cukry138,09 g

https://www.prozeny.cz/clanek/stavnaty-makovy-zavin-s-kysanou-smetanou-78259




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *