🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 skleničky

🍪 Popis

Až do letoška u nás ze švestek letěla hlavně (a koláče!). Poté co jsme vyzkoušeli kořeněnou švestkovou zavařeninu, asi změníme názor. Její příprava je mnohem rychlejší, má lehčí konzistenci a přitom si barvou ani chutí s povidly v ničem nezadá.

🍓 Ingredience

  • 1 kg vypeckovaných švestek
  • 300 g cukru
  • 1 lžička mleté
  • 10 hlaviček hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 citron
  • 4 lžíce alkoholu

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Den nebo alespoň večer předem švestky vypeckujte, zvažte a na každé kilo počítejte 300 g cukru. Pokud jsou plody dobře zralé a sladké, stačí určitě i méně, ale pozor – konzervuje.

Krok 2: rozmixujte nebo nadrobno pokrájejte. Přímo v hrnci, v kterém budete zavařeninu vyrábět, je smíchejte s cukrem a kořením a nechte do druhého přikryté odležet. krásně pustí barvu i šťávu a nebude ho třeba podlévat.

Krok 3: Druhý den za občasného míchání bez pokličky asi půl hodiny povařte, až má směs požadovanou hustotu – můžete trochu kápnout na vychlazený talířek a konzistenci vyzkoušet.

Krok 4: Mezitím si ve dřezu nebo hlubokém pekáči rozložte saponátem omyté skleničky a víčka a celé je propláchněte vroucí vodou z konvice.

Krok 5: Když je dostatečně hustý (nezapomeňte, že po vychladnutí ještě zatuhne), vmíchejte citronovou šťávu a (dala jsem klasický tuzemák, ale výborné je i nebo ), ještě chvilku povařte a okamžitě lijte do vymytých sklenic.

Krok 6: Skleničky ihned co nejpevněji zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte takto vychladnout. V chladu a temnu vydrží určitě rok. Pro delší trvanlivost nebo pro jistotu můžete skleničky ještě v hlubším pekáči s vodou asi 10 minut při 100 °C v troubě sterilovat.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *