🕒 Doba přípravy: 75 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Koláč z kynutého těsta se švestkami, mákem a křupavou drobenkou je přímo králem mezi podzimními dezerty. S tímhle moučníkem určitě zabodujete na všech frontách!
🍓 Ingredience
- hladká mouka 400 g + na posypání plechu
- Sůl 1/2 lžičky
- cukr krupice 3–4 lžíce
- sušené droždí 100 g
- Vejce 2 ks
- vlažné mléko 450 ml
- rostlinný olej 200 ml
- svěstky 1,5 kg
- Máslo 50 g + na vymazání pekáče
- Rum 2–3 lžíce
- Mák 30 g
Drobenka:
- polohrubá mouka 80 g
- cukr krupice 2–3 lžíce
- studené máslo 60 g
🥘 Postup přípravy
V míse promíchejte mouku, sůl a cukr a droždí. Přilijte olej, vejce, vlažné mléko a vypracujte jemné řidší těsto, skoro jako na lívance. Těsto přikryjte a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
Troubu rozehřejte na 190 °C. Mezitím pečlivě promíchejte všechny ingredience na drobenku. Větší pekáč vymažte trochou másla a vysypte moukou.
Vykynuté těsto nalijte do pekáče a po celém povrchu rozdělte vypeckované přepůlené švestky. Koláč posypte drobenkou, namletým mákem a pečte asi 30 minut.
V rendlíku rozpusťte zbylé máslo, seberte z něj syrovátku a přilijte rum. Koláč po celém povrchu pokapejte a nechte dojít pár minut ve vypnuté troubě.








Napsat komentář