Tafelspitz jako z vídeňské restaurace

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 25 min.

🕒 Doba vaření, pečení: 3 hod.
🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 6 porcí

🍪 Popis

Tohle jídlo miloval i císař František Josef I. V dobrých vídeňských restauracích vám tafelspitz přinesou na stůl ve velkém měděném hrnci. Je v něm silný , trocha zeleniny, a šťavnatý kus hovězí nebo telecí květové špičky. Servíruje se s kompletním příborem a zástupem misek a mističek, ve kterých najdete různé omáčky a doplňky k masu.

🍓 Ingredience

Na tafelspitz

  • 1200 g morkových kostí
  • 1200 g hovězí květové špičky
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 3.5 l vody
  • 2 lžičky soli

Čerstvá k podávání

  • 500 g kořenové zeleniny

Houskový (semmelkren)

  • 2 starší housky
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce čerstvého křenu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce 30% zakysané smetany
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře

Jablečný křen

  • 2 červená
  • 3 lžíce čerstvého křenu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli

Pažitková omáčka

  • 2 lžíce majonézy
  • 2 lžíce 30% zakysané smetany
  • 1 lžička
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 svazek čerstvé pažitky

🥘 Postup přípravy

Na dokonalý tafelspitz nemusíte hned vyrazit k Plachuttovi do Vídně (i když i to je skvělý nápad). Příprava je sice zdlouhavější, ale ne příliš složitá. Abyste podávali opravdový tafelspitz, a ne hovězí polévku, nezapomeňte na všechny ty omáčky a další pochoutky. Nejtradičnější jsou semmelkren, osvěžující a řízná křenová omáčka s houskou a pažitková omáčka.

Krok 1: Morkové kosti můžete před vařením krátce opéct v troubě. Opláchněte je, osušte a pečte v troubě rozpálené na 180 °C asi 15–20 minut, až začnou hnědnout. Tenhle krok můžete vynechat, opečené kosti ale přidají vývaru barvu i chuť.

Krok 2: Z odstraňte kořínky, ale neloupejte ji a překrojte ji na polovinu. Rozpalte velký polévkový hrnec a cibuli položte dovnitř řeznou stranou dolů. Nepřidávejte žádný , cibuli pečte nasucho. Po chvíli se rozvoní a spodní strana začne hnědnout. 

Krok 3: Až bude cibule opečená, přidejte morkové kosti (opečené nebo jenom opláchnuté) a přilijte vodu tak, aby bylo všechno úplně potopené. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a posbírejte pěnu. Teď přidejte maso, koření a nahrubo nakrájenou zeleninu a zvolna táhněte asi 2,5 až 3 hodiny, až bude maso úplně měkké a vývar tmavý a silný.

Tip: V předchozím bodě chybí . Sama ráda solím polévky hned na začátku vaření, v tomhle případě ale přidávám sůl až na konci, do scezeného vývaru, maso si tak udrží hezčí barvu.

Krok 4: Až bude maso měkké, vývar opatrně sceďte, vraťte do čistého hrnce a udržujte teplý. V jiném hrnci krátce povařte pár kousků čerstvé nakrájené kořenové zeleniny tak, aby byla měkká, ale nerozvařená. Maso nakrájejte na tenké plátky a společně se zeleninou vraťte do vývaru. Osolte, opepřete a už jenom krátce prohřejte. 

Krok 5: Na houskový křen (semmelkren) nakrájejte den staré housky na menší kostky, zalijte teplým vývarem a nechte je dobře nasáknout. Osolte, opepřete a na mírném ohni krátce zahřívejte a míchejte vidličkou, až se rozvaří na hustou a hladkou kaši. Odstavte a nechte zchladnout. Přidejte nastrouhaný křen podle chuti, kapku citronové šťávy a smetanu na zjemnění a nechte v chladu rozležet.

Tip: Tahle křenová omáčka je velice chutná, ne každému ale bude vyhovovat její lehce mazlavá konzistence. Můžete ji nahradit klasickým jablečným křenem.

Krok 6: Na jablečný křen nastrouhejte najemno jablka a křen, osolte, opepřete a přidejte a podle kyselosti jablek i špetku cukru.

Krok 7: Na pažitkovou omáčku smíchejte majonézu s hustou zakysanou smetanou, osolte, opepřete, přidejte hořčici, citronovou šťávu a a dobře promíchejte. Velkorysou dávku pažitky nakrájejte najemno, vmíchejte do základu a nechte krátce rozležet.

Krok 8: Tafelspitz podávejte s omáčkami k masu a miskou vařených brambor s máslem a pažitkou. Strávníkům nabídněte i opečený toastový , na který si můžou jako předkrm namazat morek z kostí.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa



Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *