🕒 Doba přípravy: 70 min.

🧑‍🍳 Náročnost: snadné

🍓 Ingredience

  • mouka pšeničná hladká 500 gramů (prosátá)
  • měkký 250 gramů
  • moučkový 170 gramů
  • 150 gramů
  • vejce 2 kusy (velká)
  • 60 gramů (oloupané)
  • 60 gramů (opláchnuté)
  • hnědý – tuzemský 2 lžíce (popř. pár kapek rumové tresti)
  • 1 lžíce (horká)
  • kypřící 1 balíček
  • (nastrouhaná z 1/2 citronu)

🥘 Postup přípravy

Mouku prosejeme s práškem do pečiva, rozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat. Ve větší nádobě vyšleháme změklý s cukrem a lžící horké vody, vmícháme kůru a po jednom zašleháme vejce. Do směsi přidáme tvaroh, špetku soli a nakonec zlehka vmícháme směs mouky, rozinky v rumu a dvě třetiny mandlí. Vše důkladně promícháme rukama, vypracujeme těsto a vytvoříme hladký bochánek bez povrchových prasklin.

Bochánek dáme na plech vyložený papírem na pečení, vrch posázíme zbylými mandlemi a zatlačíme je do těsta.

Pečeme v troubě vyhřáté na 165 °C 20 minut, teplotu zvýšíme na 180 °C a pečeme ještě dalších 30 – 35 minut. Mazánek necháme vychladnout na mřížce, zabalíme jej do mikrotenové fólie a necháme do druhého dne rozležet. Před podáváním pocukrujeme.

☕️ Poznámka

https://www.igurmet.cz/recepty/sladke/vanocky-mazance-stoly/tvarohovy-mazanek-1326/




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *