🕒 Doba přípravy: 325 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍓 Ingredience
- hrušky 2 kilogramy
- cukr krupice 200 gramů
- šťáva citronová (ze 3 citronů)
- hřebíček 3 kusy
- skořice 1 kus
🥘 Postup přípravy
. Připravte povidla (nejlépe den předem): hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte je do hrnce se silným dnem, přidejte cukr, citronovou šťávu a koření (to můžete zabalit do gázy, abyste ho později snadno vylovili). Podlijte trochou vody, přiklopte a na mírném ohni vařte asi 2–3 hodiny, až se hrušky začnou rozpadat. Občas povidla zkontrolujte a promíchejte. Kdyby se tekutina příliš rychle vypařovala, podlijte vodou. Až budou hotová, vyjměte koření a povidla přelijte do čistých, vypařených sklenic.
2. Připravte vdolky: do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky a část vlažného mléka, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Pak ke kvásku přidejte mouku, olej, zbytek mléka, vejce, špetku soli a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.
3. Vykynuté těsto rozválejte na plát vysoký asi 1,5 cm a skleničkou vykrájejte kolečka. Nechte je na vále ještě 15 minut dokynout a pak do středu každého vdolku prstem vymáčkněte důlek. Vdolky smažte ve vyšší vrstvě sádla z obou stran dozlatova. Podávejte je pomazané hruškovými povidly a posypané rozdrobeným tvarohem a nastrouhaným perníkem.
☕️ Poznámka
Vdolky se na Valašsku nazývaly rozličné druhy pečiva – od kynutého těsta nasucho opečeného na tálu přes koláče až po tradiční bochánky potřené hruškovými povidly a posypané tvarohem.
20 vdolků ASI 1 LITR POVIDEL
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/vdolecky








Napsat komentář