Vdolky s hruškovými povidly a tvarohem

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 325 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední

🍓 Ingredience

  • mouka pšeničná hladká 500 gramů
  • 300 gramů
  • droždí 42 gramů (čerstvé)
  • 2 lžíce
  • krupice 2 lžíce
  • vejce 1 kus
  • měkký 250 gramů (ze staniolu)
  • (na smažení)
  • 1 špetka
  • (nastrouhaný na posypání)

:

🥘 Postup přípravy

. Připravte (nejlépe den předem): hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte je do hrnce se silným dnem, přidejte cukr, citronovou šťávu a (to můžete zabalit do gázy, abyste ho později snadno vylovili). Podlijte trochou vody, přiklopte a na mírném ohni vařte asi 2–3 hodiny, až se hrušky začnou rozpadat. Občas povidla zkontrolujte a promíchejte. Kdyby se tekutina příliš rychle vypařovala, podlijte vodou. Až budou hotová, vyjměte koření a povidla přelijte do čistých, vypařených sklenic.

2. Připravte vdolky: do mísy rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky a část vlažného mléka, promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. Pak ke kvásku přidejte mouku, , zbytek mléka, vejce, špetku soli a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout.

3. Vykynuté těsto rozválejte na plát vysoký asi 1,5 cm a skleničkou vykrájejte kolečka. Nechte je na vále ještě 15 minut dokynout a pak do středu každého vdolku prstem vymáčkněte důlek. Vdolky smažte ve vyšší vrstvě sádla z obou stran dozlatova. Podávejte je pomazané hruškovými povidly a posypané rozdrobeným tvarohem a nastrouhaným perníkem.

☕️ Poznámka

Vdolky se na Valašsku nazývaly rozličné druhy pečiva – od kynutého těsta nasucho opečeného na tálu přes koláče až po tradiční bochánky potřené hruškovými povidly a posypané tvarohem.

20 vdolků ASI 1 LITR POVIDEL

🍏 Výživa





Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *