Velikonoční marcipánové mini mazance

, , ,

🕒 Doba přípravy: 110 min.

🧑‍🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 12 ks

🍪 Popis

🍓 Ingredience

  • mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
  • mouka pšeničná hladká 100 gramů
  • droždí 1 kus (42g)
  • 125 gramů
  • 1/2 kusu
  • 1 špetka
  • (z 1 citronu, nastrouhaná)
  • 20 mililitrů
  • 50 gramů
  • 220 mililitrů
  • žloutek 3 kusy
  • máslo 140 gramů
  • 45 gramů
  • vejce 1 kus (na potření)
  • 40 gramů (nahrubo nasekané, na posypání)
  • moučkový 10 gramů (na posypání)

🥘 Postup přípravy

V kastrůlku si připravíme vlažné mléko a rozpustíme v něm máslo, přidáme nakrájený marcipán, žloutky a rum. Vše promícháme
s připravenou směsí mouky na vláčné, ale pružné těsto, které ještě na 10 minut vložíme do kuchyňského robotu a násadou tvaru K mícháme na nízké otáčky, aby se co nejvíce provzdušnilo. Na závěr je lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut odpočinout na teplém místě.

Po půl hodině vytvarujeme malé válečky o hmotnosti cca 140g
a vložíme je do máslem vymazaných formiček. Remosku vysteleme pečicím papírem a naskládáme do ní formičky s mazancem. Vše necháme dalších 30 minut v teple odpočívat.

Zavřeme víko remosky a dámě péct na 35 – 40 minut. Asi 5 minut před koncem mazance potřeme rozmíchaným vajíčkem a posypeme nahrubo krájenými mandlemi a necháme dopéct. Pomocí špejle otestujeme, zda jsou dopečené. Zapíchneme ji do středu, a pokud na ní nezůstane těsto, jsou mazance hotové. Na závěr posypeme moučkovým cukrem.

☕️ Poznámka

K přípravě receptu budete potřebovat formičky na mini mazance – pečící nerezové ráfky o velikosti 6cm v průměru a 6cm na výšku. Do malé remosky jich naskládáte 7 a do veliké až 12.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *