Zapečené rigatoni s gorgonzolou a čekankou

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🍽️ Množství: 4-6 porcí

🍪 Popis

Do tohoto receptu se nejlépe hodí italská čekanka radicchio, která má lehce nahořklou chuť, tepelnou úpravou ale zjemní a báječně se doplňuje se slanou a krémovou gorgonzolou. se pro tento recept hodí nejlépe, protože se do nich vejde spousta omáčky.

🍓 Ingredience

🥘 Postup přípravy

Těstoviny uvařte podle návodu, slijte, nechte zcela vykapat a přemístěte do mísy.

Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké pánvi rozehřejte a dosklovita na něm orestujte cibuli. Pak plamen stáhněte, osolte a opepřete a za stálého míchání nechte ještě asi 15 minut karamelizovat. 

Přidejte čekanku, rozmarýn a balzamikový , duste asi 5 minut a smíchejte s těstovinami.

Následně si připravte bešamel: v kastrolu rozehřejte na mírném plameni. Na čisté pánvi si mezitím rozpusťte máslo, pomalu do něj přisypávejte mouku a pečlivě šlehejte metličkou. Zhruba za 2 minuty, až jíška trochu zhnědne, ji pomalu zašlehejte do mléka a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty, dokud nezačne houstnout. Hotový bešamel odstavte a dochuťte solí a pepřem.

Vmíchejte do těstovin spolu s gorgonzolou, případně ještě dochuťte a navrstvěte do zapékací mísy. Posypte strouhankou a pečte asi 20 minut dozlatova. Po vyndání nechte trochu vychladnout a podávejte.

☕️ Poznámka

Hrubou strouhanku jednoduše vyrobíte tak, že dáte do mixéru natrhané světlé (bagetu, …) a rozmixujete jen krátce, aby zůstaly větší kousky. Po zapečení budou krásně křupavé.

https://fresh.iprima.cz/recepty/zapecene-rigatoni-s-gorgonzolou-a-cekankou




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *