🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🍽️ Množství: 4-6 porcí
🍪 Popis
Do tohoto receptu se nejlépe hodí italská čekanka radicchio, která má lehce nahořklou chuť, tepelnou úpravou ale zjemní a báječně se doplňuje se slanou a krémovou gorgonzolou. Rigatoni se pro tento recept hodí nejlépe, protože se do nich vejde spousta omáčky.
🍓 Ingredience
- těstoviny typu rigatoni 375 g
- cibule nakrájená na kolečka 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čekanka zbavená košťálu a nakrájená na nudličky (nejlépe radicchio) 2 puky
- čerstvý rozmarýn, nasekaný nadrobno 1 lžíce
- balzamikový ocet 2 lžičky
- plnotučné mléko 500 ml
- máslo 60 g
- hladká mouka 45 g
- gorgonzola, pokrájená nebo nalámaná na centimetrové kousky 180 g
- hrubá strouhanka 45 g
🥘 Postup přípravy
Těstoviny uvařte podle návodu, slijte, nechte zcela vykapat a přemístěte do mísy.
Předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a dosklovita na něm orestujte cibuli. Pak plamen stáhněte, osolte a opepřete a za stálého míchání nechte ještě asi 15 minut karamelizovat.
Přidejte čekanku, rozmarýn a balzamikový ocet, duste asi 5 minut a smíchejte s těstovinami.
Následně si připravte bešamel: Mléko v kastrolu rozehřejte na mírném plameni. Na čisté pánvi si mezitím rozpusťte máslo, pomalu do něj přisypávejte mouku a pečlivě šlehejte metličkou. Zhruba za 2 minuty, až jíška trochu zhnědne, ji pomalu zašlehejte do mléka a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty, dokud nezačne houstnout. Hotový bešamel odstavte a dochuťte solí a pepřem.
Vmíchejte do těstovin spolu s gorgonzolou, případně ještě dochuťte a navrstvěte do zapékací mísy. Posypte strouhankou a pečte asi 20 minut dozlatova. Po vyndání nechte trochu vychladnout a podávejte.
☕️ Poznámka
Hrubou strouhanku jednoduše vyrobíte tak, že dáte do mixéru natrhané světlé pečivo (bagetu, toustový chléb…) a rozmixujete jen krátce, aby zůstaly větší kousky. Po zapečení budou krásně křupavé.








Napsat komentář