🕒 Doba přípravy: více než hodinu

🍽️ Množství: 5 ks

🍪 Popis

Oproti bavorským vykrajovaným vdolečkům s důlkem se zploštělé bochánky nejprve suší v troubě a pak smaží. A jsou ještě kypřejší a nenasáklé tukem.

🍓 Ingredience

  • mouka pšeničná polohrubá 500 g
  • 1 špetka
  • 1 ks
  • z 1 biocitronu, nastrouhaná
  • droždí 20 g
  • čerstvý (půlka kostky)
  • krupicový 50 g
  • 375 ml
  • žloutek 1 ks
  • máslo 40 g

🥘 Postup přípravy

1 V misce utřete rozdrobené droždí se lžičkou cukru, mouky a trochou mléka na řidší kašičku a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Prosátou mouku promíchejte se solí, zbylým cukrem a citronovou kůrou. Přilijte vzešlý kvásek, vlahé mléko s rozkvedlaným žloutkem a vlažné máslo. Vypracujte vařečkou nebo v robotu vláčné nelepivé těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 1,5–2 hodiny na dvojnásobný objem.

2 Z těsta vykrajujte lžící stejné kousky a vytvarujte bochánky. Rozložte je kus od sebe na máslem potřený plech a nechte znovu kynout, trvá to dalších 15–20 minut a bochánky se zvětší asi o třetinu.

3 Zploštěte je dlaní a přesuňte i s plechem do rozpálené trouby na 250 °C. Sušte dvě minuty do světle zlaté barvy a pak smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova, trvá to zhruba další dvě minuty. Nechte odsát na papírových ubrouscích. Podávejte potřené povidly, se smetanou a strouhaným tvarohem.

☕️ Poznámka

🍏 Výživa

Energie 4487 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 557 g
Tuky 211 g
Vláknina 23 g




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *