🕒 Doba přípravy: více než hodinu
🍽️ Množství: 5 ks
🍪 Popis
Oproti bavorským vykrajovaným vdolečkům s důlkem se zploštělé bochánky nejprve suší v troubě a pak smaží. A jsou ještě kypřejší a nenasáklé tukem.
🍓 Ingredience
- mouka pšeničná polohrubá 500 g
- sůl 1 špetka
- citronová kůra 1 ks
- z 1 biocitronu, nastrouhaná
- droždí 20 g
- čerstvý (půlka kostky)
- krupicový cukr 50 g
- mléko 375 ml
- žloutek 1 ks
- máslo 40 g
- rozpuštěný + na plech
- olej 120 g
- na smažení či sádlo, či přepuštěné máslo
- švestková povidla 150 g
- či zavařenina
- tvaroh 30 g
- tvrdý, strouhaný
- zakysaná smetana 125 ml
🥘 Postup přípravy
1 V misce utřete rozdrobené droždí se lžičkou cukru, mouky a trochou mléka na řidší kašičku a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Prosátou mouku promíchejte se solí, zbylým cukrem a citronovou kůrou. Přilijte vzešlý kvásek, vlahé mléko s rozkvedlaným žloutkem a vlažné máslo. Vypracujte vařečkou nebo v robotu vláčné nelepivé těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 1,5–2 hodiny na dvojnásobný objem.
2 Z těsta vykrajujte lžící stejné kousky a vytvarujte bochánky. Rozložte je kus od sebe na máslem potřený plech a nechte znovu kynout, trvá to dalších 15–20 minut a bochánky se zvětší asi o třetinu.
3 Zploštěte je dlaní a přesuňte i s plechem do rozpálené trouby na 250 °C. Sušte dvě minuty do světle zlaté barvy a pak smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova, trvá to zhruba další dvě minuty. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích. Podávejte potřené povidly, se smetanou a strouhaným tvarohem.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
Energie 4487 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 557 g
Tuky 211 g
Vláknina 23 g
🔗 Zdroj:
https://www.apetitonline.cz/recept/ceske-vdolecky








Napsat komentář