🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 55 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 6 porcí
🍪 Popis
Řezníci prominou, ale svíčkovou prostě nazýváme jak onu část hovězího, tak omáčku, která se k ní tradičně podává. A protože by tahle dobrota z kořenové zeleniny a smetany neměla zůstávat jen záležitostí nedělí, máme pro vás tip na její zrychlenou verzi se šťavnatou sekanou. Vše připravíte v jednom pekáči a ještě vám zbude čas na domácí karlovarský knedlík!
🍓 Ingredience
Na sekanou
Na omáčku (zeleninu můžete dát čerstvou)
- 2 sáčky mrazené zeleninové směsi pod svíčkovou
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček celého nového koření
- sůl a pepř
- šťáva z půlky citronu
- 180 ml smetany na vaření 12%
Na karlovarský knedlík
- 4 staré rohlíky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 2 lžíce másla
- 1/4 lžičky soli
- 1 špetka muškátového květu
- 50 g hrubé mouky
- 1 hrst petržele
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Jednu velkou na jemno pokrájenou cibuli opečte na troše oleje. Tento krok můžete vynechat, ale ochudíte se tak na chuti. Rohlík (nebo 2 plátky toustového chleba či hrst strouhanky) nakrájejte na kostičky a pokropte mlékem.
Krok 2: Maso (mix vepřového a hovězího) smíchejte s vejcem, cibulkou, rohlíkem, tymiánem, paprikou, hořčicí, malou lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Vytvarujte 2 šišky a do každé zapíchněte 2 párátka nebo špejle, aby lépe držely tvar.
Krok 3: Do pekáče dejte povolenou zeleninu (nebo nasekané 2 mrkve, 2 petržele a 1/2 bulvy celeru), bobkový list a nové koření a osolte a opepřete. Přidejte šišky masa, podlijte trochou vody, přiklopte a pečte 30 minut při 180 °C. Odklopte a pečte dalších asi 20 minut dozlatova.
Krok 4: Maso pak odložte stranou, vyndejte koření a rozmixujte nebo propasírujte zeleninu. Zřeďte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a případně dosolte či trochu doslaďte.
Krok 5: Pokud chcete rodině obzvláště dopřát, připravte mezitím karlovarský knedlík. Na kostičky pokrájené rohlíky nechte trochu oschnout v troubě (nebo je pokrájejte ráno či den předem). Žloutky rozšlehejte s mlékem, solí, špetkou muškátu, moukou a rozpuštěným máslem a nalijte na pečivo.
Krok 6: Vmíchejte nasekanou petržel a opatrně zapracujte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Hmotu rozdělte na 2 pláty potravinářské fólie, zabalte jako bonbon (mrkněte na podrobný foto recept na karlovarský knedlík), zauzlíkujte po stranách a dejte do velkého hrnce s vroucí vodou na 25 minut vařit. V polovině šišky otočte.
Krok 7: Ihned po uvaření knedlíky několikrát propíchejte vidličkou, ani unikla pára, a ve fólii je nechte až do chvíle, než je budete krájet. Podávejte s omáčkou, plátky sekané a podle chuti skrojkem citronu či brusinkovou zavařeninou.








Napsat komentář