🕒 Doba přípravy: 5 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 25 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 2 sklenice
🍪 Popis
Když vás domácí ořechové müsli nebo granola omrzí, vyzkoušejte slanou verzi – potěší nejen odpůrce sladkých snídaní, ale skvěle se hodí i jako zdravá a křupavá posypka do polévek, salátů či pomazánek. Nebo si ji dejte jen tak s jogurtem jako rychlou svačinu, u které máte jistotu, z čeho je.
🍓 Ingredience
Na suchou směs (vločky, ořechy a semínka libovolně kombinujte)
- 200 g ovesných vloček
- 100 g slunečnicových semínek
- 100 g dýňových semen
- 50 g sezamových semínek
- 100 g směsi ořechů
Na ochucení (místo sirupu klidně dejte med)
- 100 ml olivového oleje
- 3 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/4 lžičky mletého chilli
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mleté skořice
Něco navíc
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Vločky (já dala ovesné, ale hodí se i špaldové či pohankové) smíchejte se semínky (slunečnice, dýně či tykev a sezam) a nahrubo nasekanými či celými ořechy dle chuti (lískové, vlašské, kešu, para, pekany, mandle).
Krok 2: Olej či kokosový tuk prošlehejte s javorovým či agávovým sirupem nebo medem, solí a kořením. Pokud máte klasičtější chutě, dejte jen čerstvě mletý pepř a tymián nebo rozmarýn.
Krok 3: Obě směsi smíchejte a rozložte na co nějvětší plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 až 25 minut při 180 °C dozlatova a křupava, během pečení jednou či dvakrát zamíchejte, aby se ořechy nepřipálily. Na posledních 5 minut můžete přidat asi 40 gramů sušených rajčat (ne v oleji) pokrájených nadrobno, nebo do hotové směsi přimíchat strouhaný parmezán či lahůdkové droždí pro veganskou verzi.
Krok 4: V dobře uzavřené dóze vám granola vydrží asi 4 týdny, verzi se sýrem uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne. Je skvělá jen tak jako zdravé zobání, na polévky a pomazánky, do salátů či k snídani v kombinaci s tučným jogurtem, vajíčky, ovesnou kaší nebo mlékem.








Napsat komentář