🕒 Doba přípravy: více než hodinu
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Zelí se nehodí pouze k vepřovému a knedlíkům. Zkuste jím doplnit například kuřecí stehna s jablky a pečené brambory a budete nadšeni.
🍓 Ingredience
NA ZELÍ
- máslo 75 g
- krupicový cukr 50 g
- zelí bílé 1.5 kg
- středně velká hlávka, nakrouhaná najemno
- pepř celý 1 ČL
- černý, kuličky
- nové koření 2 ČL
- kmín 2 ČL
- celý
- bobkový list 2 ks
- tymián 10 snítek
NA DOCHUCENÍ
- sůl
- na dochucení
- pepř
- mletý, na dochucení
- citronová štáva
- na případné dochucení
🥘 Postup přípravy
Všechno koření na kuře umelte nahrubo nebo je utlučte v hmoždíři. Potom smíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a rukama vmasírujte do masa. Přetáhněte potravinářskou fólií a nechte 30 minut marinovat při pokojové teplotě. Předehřejte teplotu na 200°C.
2 Na dno pekáčku naskládejte brambory, navrch položte kuřecí stehna. Pečte cca 60 minut, na posledních 15 minut pečení přidejte k bramborám jablka. Podávejte se zelím.
3 Na zelí ve větším hrnci se širším dnem rozpusťte máslo a nechte ho mírně zhnědnout. Přisypte cukr a nechte ho v másle rozpustit, až vznikne karamel. Přidejte zelí, koření a bylinky a promíchejte. Plamen ztlumte na minimum. Zakryjte poklicí a duste asi 40 minut, v případě potřeby podlijte troškou vody. Dochuťte solí, pepřem a citronem.








Napsat komentář