🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Pokaždé, když květákové placičky připravuji, ptám se, proč je vlastně nedělám častěji. Nenechte se odradit krátkým předvařením květáku, i tak totiž máte těsto poměrně rychle hotové. Místo mouky se do něj dávají mnohem zdravější ovesné vločky, které spolu se sýrem i dobře zasytí.
🍓 Ingredience
Na dip
- 1 kelímek řeckého jogurtu
- sůl a pepř
- 1 hrst čerstvých bylinek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Květák rozeberte na růžičky a košťály pokrájejte – ty potřebují více času, proto je lepší je mít na menší kousky. Vhoďte do osolené vroucí vody s kmínem a 5 minut povařte na skus. Sceďte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 2: Mezitím smíchejte vejce (na velký květák dejte klidně 3) s vločkami, aby pěkně změkly a placičky pak lépe držely. Přidejte sýr (gouda, ementál, eidam), nasekané jarní cibulky, prolisovaný česnek, malou lžičku soli a pořádnou dávku čerstvě mletého pepře. Dobrá je i petržel či pažitka.
Krok 3: Květák rozmačkejte šťouchadlem na brambory a smíchejte s vločkovou směsí. Rukama nebo lžící tvořte malé placky, které smažte v dostatečné vrstvě oleje nebo sádla (to jim dodá skvělou chuť!) dozlatova.
Krok 4: Podávejte s dipem z jogurtu smíchaného s nasekanými bylinkami (máta, kopr, pažitka, oregano…) a ochuceného trochou soli a pepře, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem.
☕️ Poznámka
Placičky pěkně drží, ale pokud chcete do těsta přidat trochu mouky, bude se vám s ním lépe pracovat. Placky s bezlepkovými vločkami však můžou i celiaci.








Napsat komentář