🕒 Doba přípravy: 1 hod.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 1 nohavice
🍪 Popis
Tahle lahoda je skvělá čerstvá, ale můžete ji nechat i pár dnů rozležet. Lze ji upéct i v menších exemplářích a podávat je nakrájené jako cukroví.
🍓 Ingredience
- 200 g pšeničné hladké mouky + navíc na podsypání
- 100 g jemné celozrnné žitné mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 220 g moučkového cukru + navíc na pocukrování
- 2 lžíce medu
- 1 vejce + další na potření
- 60 g másla, změklého + 2 lžíce rozpuštěného na pokropení
- 1 lžíce rumu či tuzemáku + navíc na pokropení
- mléko na případné rozředění
- povidla na potření (cca 250–300 g)
- 190 g vlašských ořechů, menší část na posypání nasekaná nahrubo, zbytek jemně namletý
🥘 Postup přípravy
1 Do mísy nasypte pšeničnou i žitnou mouku a rozmíchejte v ní kypřicí prášek, perníkové i další koření. Přidejte cukr, med, jedno rozšlehané vejce, změklé máslo a rum. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete je zředit 1–2 lžícemi mléka. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladu přes noc odležet.
2 Těsto vyválejte na obdélník silný cca 5mm. Z mletých ořechů odeberte 2–3 lžíce a zbytek smíchejte s povidly. Plát těsta potřete povidly, posypte odloženými mletými ořechy a zarolujte z delší strany do rolády. Přemístěte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
3 Zarolovaný závin potřete rozšlehaným vejcem a posypte sekanými ořechy. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C na 30–40 minut, nebo dokud perník nezezlátne. Po upečení pokropte rozpuštěným máslem, v němž jste rozmíchali trošku rumu. Nechte vychladnout, před podáváním můžete pocukrovat.








Napsat komentář