Jednoduché řezy s vaječným likérem

, ,

🕒 Doba přípravy: 30 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pekáček 20 × 25 cm

🍪 Popis

V lednici mi od Vánoc zůstal zbytek vaječného likéru a tak přišel čas přeměnit ho na něco jiného, stejně dobrého. Tyhle řezy jsou ho plné: najdete ho v těstě i na povrchu. Díky němu jsou vlhké, krémové a nesmírně lahodné. Jenom je nenabízejte dětem a řidičům.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 160 g polohrubé mouky
  • 60 g škrobové moučky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 4 vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 150 ml oleje
  • 200 ml vaječného likéru

Na krém

  • 250 g
  • 200 g 33% smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na dokončení

  • 3 lžíce čokoládové pomazánky
  • 6 lžic vaječného likéru
  • 1 vrchovatá lžíce čokoládových hoblinek

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Pekáček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 °C. Do mísy prosejte mouku, škrob a dvě vrchovaté lžičky prášku do pečiva. Promíchejte je metličkou.

Krok 2: Ve velké míse dobře vyšlehejte celá vejce s cukrem. Šlehejte opravdu poctivě, výsledná hmota má být světlá, hladká a pořádně nadýchaná. Postupně přilévejte tenkým pramínkem a také ho pomalu zašlehejte, pak stejným způsobem zapracujte i .

Krok 3: Nakonec natřikrát krátce a při pomalých otáčkách zapracujte i moučnou směs. Výsledné těsto bude spíš tekutější. Vlijte ho do pekáčku a zvolna pečte asi 40­ minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Když povrch těsta zlátne příliš rychle, přikryjte pekáček alobalem. Upečený korpus nechte krátce zchladnout ve formě, poté ho vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Krok 4: Na krém prošlehejte při pomalých otáčkách mascarpone do krémové konzistence. Přidejte smetanu a společně vyšlehejte hebký hustý krém. 

Krok 5: Z vychladnutého těsta ostrým nožem seřízněte vrchní slupičku a zarovnejte ho. Potřete tenkou vrstvou oblíbené čokoládové pomazánky a na ni navršte připravený smetanový krém. Rozetřete ho nožem a nedbale zarovnejte. Obrácenou stranou lžíce udělejte v krému několik mělkých důlků a koláč nechte chvíli v lednici odležet, postačí dvě hodiny.

Krok 6: Před podáváním naplňte připravené důlky zbylým likérem. Vytvoří lákavá jezírka, při krájení bude líně stékat a vpíjet se do korpusu. Případně hostům nabídněte ještě trochu likéru na zakápnutí.

☕️ Poznámka

Suroviny v rozpisu jsou na menší pekáček o rozměrech zhruba 20 x 25 cm, když máte větší, musíte úměrně tomu suroviny přidat včetně těch na krém.

Tip: Těsto je poměrně sladké a řezy budou přelité velkorysou dávkou likéru, do krému proto nemusíte přidávat žádný . Můžete ale přidat pár kapek vanilkového extraktu nebo z poloviny vanilkového lusku.

Energetická hodnota celkem pro 1 pekáček 20 × 25 cm
Energie26 333,81 kJ
Bílkoviny71,01 g
Tuky397,34 g
Sacharidy603,04 g
1,39 g
SAFA157,3 g
Vláknina9,48 g
Cukry354,26 g

https://www.prozeny.cz/clanek/jednoduche-rezy-s-vajecnym-likerem-78283




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *