🕒 Doba přípravy: 30 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 45 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pekáček 20 × 25 cm
🍪 Popis
V lednici mi od Vánoc zůstal zbytek vaječného likéru a tak přišel čas přeměnit ho na něco jiného, stejně dobrého. Tyhle řezy jsou ho plné: najdete ho v těstě i na povrchu. Díky němu jsou vlhké, krémové a nesmírně lahodné. Jenom je nenabízejte dětem a řidičům.
🍓 Ingredience
Na těsto
- 160 g polohrubé mouky
- 60 g škrobové moučky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 4 vejce
- 160 g cukru krupice
- 150 ml oleje
- 200 ml vaječného likéru
Na krém
- 250 g mascarpone
- 200 g 33% smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na dokončení
- 3 lžíce čokoládové pomazánky
- 6 lžic vaječného likéru
- 1 vrchovatá lžíce čokoládových hoblinek
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Pekáček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 170 °C. Do mísy prosejte mouku, škrob a dvě vrchovaté lžičky prášku do pečiva. Promíchejte je metličkou.
Krok 2: Ve velké míse dobře vyšlehejte celá vejce s cukrem. Šlehejte opravdu poctivě, výsledná hmota má být světlá, hladká a pořádně nadýchaná. Postupně přilévejte tenkým pramínkem olej a také ho pomalu zašlehejte, pak stejným způsobem zapracujte i vaječný likér.
Krok 3: Nakonec natřikrát krátce a při pomalých otáčkách zapracujte i moučnou směs. Výsledné těsto bude spíš tekutější. Vlijte ho do pekáčku a zvolna pečte asi 40 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Když povrch těsta zlátne příliš rychle, přikryjte pekáček alobalem. Upečený korpus nechte krátce zchladnout ve formě, poté ho vyjměte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Krok 4: Na krém prošlehejte při pomalých otáčkách mascarpone do krémové konzistence. Přidejte smetanu a společně vyšlehejte hebký hustý krém.
Krok 5: Z vychladnutého těsta ostrým nožem seřízněte vrchní slupičku a zarovnejte ho. Potřete tenkou vrstvou oblíbené čokoládové pomazánky a na ni navršte připravený smetanový krém. Rozetřete ho nožem a nedbale zarovnejte. Obrácenou stranou lžíce udělejte v krému několik mělkých důlků a koláč nechte chvíli v lednici odležet, postačí dvě hodiny.
Krok 6: Před podáváním naplňte připravené důlky zbylým likérem. Vytvoří lákavá jezírka, při krájení bude líně stékat a vpíjet se do korpusu. Případně hostům nabídněte ještě trochu likéru na zakápnutí.
☕️ Poznámka
Suroviny v rozpisu jsou na menší pekáček o rozměrech zhruba 20 x 25 cm, když máte větší, musíte úměrně tomu suroviny přidat včetně těch na krém.
Tip: Těsto je poměrně sladké a řezy budou přelité velkorysou dávkou likéru, do krému proto nemusíte přidávat žádný cukr. Můžete ale přidat pár kapek vanilkového extraktu nebo semínka z poloviny vanilkového lusku.








Napsat komentář