Křehký dýňový koláč s perníkovým kořením

, , ,

🕒 Doba přípravy: 20 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 1 hod. a 15 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 koláč

🍪 Popis

Každý podzim vás zásobujeme dýňovými recepty a pokaždé, když už to vypadá, že tahle oranžová plejáda konečně skončí, přijde další. Ale tomu dnešnímu křehkému koláči s dýňovou náplní vonící po perníčcích prostě nešlo odolat… Vyzkoušejte a pochopíte.

🍓 Ingredience

Na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička mleté
  • 1 špetka soli
  • 50 g cukru moučka
  • 3 lžíce ledové vody

Na náplň

  • 450 g
  • 200 g smetany ke šlehání 30%
  • 120 g přírodního cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžíce perníkového
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Z jedné malé vydlabejte , pokrájejte ji na kostičky a v páře uvařte doměkka – trvá to asi 25 minut. Druhá možnost je upéct ji v troubě.

Krok 2: Mezitím si připravte těsto: všechny ingredience rozmixujte na drobenku a zřeďte asi třemi lžícemi vody, aby se vše spojilo. Rukama těsto dopracujte a kousek případně schovejte na sušenkové lístky na ozdobu.

Krok 3: Zbylé těsto natlačte na dno a boky koláčové formy. Odložený kousek vyválejte a vykrájejte z něj lístky, srdíčka nebo jiné tvary na ozdobu.

Krok 4: Dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte se zbytkem ingrediencí (kromě jednoho bílku na potření) na náplň. Vlijte na připravený korpus a dejte asi na 50 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C, aby okraje zezlátly a povrch zpevnil.

Krok 5: potřete odloženým bílkem (můžete ho použít i na okraje koláče) a upečte zvlášť, bude jim stačit 15 minut.

Krok 6: Upečený koláč ozdobte sušenkami a nechte úplně vychladnout.

☕️ Poznámka

Energetická hodnota celkem pro 1 koláč
Energie15 681,8 kJ
Bílkoviny70,1 g
Tuky192,81 g
Sacharidy431,46 g
1,87 g
SAFA102,53 g
Vláknina19,82 g
Cukry200,36 g

https://www.prozeny.cz/clanek/krehky-dynovy-kolac-s-pernikovym-korenim-50701




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *