🕒 Doba přípravy: 20 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 20 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍪 Popis
Nedokážu projít kolem kvetoucího bezu bez toho, abych se zastavila. Jeho omamná vůně a léčivá síla mě svádí ke sběru a kuchařským experimentům. Bezový sirup je klasika, loni jsem květy přidala k jahodové marmeládě (je báječná) a letos jsem vytvořila ty „nejbezovější“ cupcaky. Bez je v korpusu i v krému a uprostřed najdete překvapení.
🍓 Ingredience
Na krém:
- 5 bezových květů
- 200 g smetany ke šlehání 30%
- 250 g mascarpone
- 1 lžíce cukru moučka
Na těsto:
- 160 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 80 g másla
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 60 ml bezového sirupu
- 12 čerstvých jahod
Na dozdobení:
- čerstvá máta
- čerstvé jahody
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Den dopředu nasbírejte pět velkých květenství bezu. Chvíli nechte květy ležet ve stínu, ať stihnou vylézt všichni broučci, a poté otrhejte nad velkým talířem jemné bílé kvítky (bez sbírám na čistých místech a neoplachuji ho, byla by škoda zbavit se voňavého pylu).
Krok 2: Otrhané květy vložte do skleněné šroubovací lahve, zalijte smetanou a v lednici nechte odležet do druhého dne.
Krok 3: Na druhý den rozpalte troubu na 180 stupňů, opláchněte a osušte 12 středně velkých jahod, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a v kastrolku rozpusťte máslo.
Krok 4: Do jedné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Ve druhé míse prošlehejte vejce, přidejte mléko, bezový sirup, rozpuštěné máslo a znovu dobře prošlehejte. Vlijte do mísy se sypkými surovinami a lžící promíchejte tak, aby se všechna mouka provlhčila, ale zbytečně nešlehejte.
Krok 5: Rozdělte těsto do připravené formy – košíčky naplňte zhruba do poloviny. Doprostřed každého vtiskněte jednu celou jahodu a vložte do trouby. Pečte zhruba 20 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde suchá. Upečené nechte vychladnout.
Krok 6: V mezičase si připravte krém. V míse prošlehejte mascarpone s moučkovým cukrem. Přes malé sítko k němu přeceďte bezovou smetanu, kterou jste dělali den předem, květy dobře vymačkejte. Znovu šlehejte, až krém zhoustne, trvá to chvilku.
Krok 7: Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte krém na vychladlé dortíky a ozdobte podle fantazie – jemnými kvítky bezu, kouskem jahody nebo lístečkem máty či meduňky.








Napsat komentář