🕒 Doba přípravy: 1 hod.
🍽️ Množství: 2-4 porce
🍪 Popis
Skvělý způsob, jak si užít sezonní zeleninu v plné formě. V řecké kuchyni je obvyklé, že nechají vyniknout chuť použitých surovin a zbytečně ji nezakrývají výrazným kořením. Zato olivový olej musí být. A v tomto případě ho musí být celkem dost. Krásně se spojí se šťávou, kterou pustí zelenina, a vytvoří lahodnou omáčku.
🍓 Ingredience
- olivový olej 100 ml
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- malé brambory 10 ks
- rajčata 4 ks
- rajský protlak 1 lžíce
- zelené fazolky 400 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- voda 150–200 ml
- hladkolistá petržel 1 hrst
🥘 Postup přípravy
Do vysoké pánve, ke které máte poklici, dejte rozehřát olivový olej. Přihoďte cibuli nakrájenou nahrubo a oloupanou mrkev nakrájenou na špalíčky. Restujte asi 3 minuty, pak přidejte malé brambůrky překrojené napůl a restujte další 3 minuty.
Pak přidejte nahrubo nakrájená rajčata a rajský protlak a společně restujte, až rajčata pustí šťávu. Pak přidejte zelené fazolky, kterým nejprve odkrojte stopku a poté je překrojte napůl. Osolte, opepřete a podlijte vodou, až bude zelenina téměř ponořená.
Přikryjte poklicí a na středním plameni duste asi 30 minut, až brambory změknou. Posledních 5 minut můžete poklici odkrýt, aby se omáčka trochu zredukovala.
Nakonec posypejte nahrubo nasekanou petrželí a podávejte
☕️ Poznámka
Fasolakiu podávejte jako přílohu ke grilovanému masu nebo jako samostatné jídlo s bílým čerstvým chlebem. Případně můžete posypat trochou rozdrobené fety.








Napsat komentář