🕒 Doba přípravy: 25 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 1 bábovka
🍪 Popis
Vůně třené bábovky umí být stejně opojná jako vůně klasických plněných buchet. Její příprava není nijak náročná, potřebuje pouze svůj čas. A to i dnes, kdy za nás většinu práce udělá elektrický šlehač nebo robot. Zapomeňte na kypřicí prášek a pusťte se do pečení třené bábovky, uděláte radost všem strávníkům v rodině.
🍓 Ingredience
- 160 g měkkého másla
- 300 g cukru krupice
- 4 vejce
- sůl
- 300 g polohrubé mouky
- 180 ml vlažného mléka
- 1 lžíce kakaa
- tuk na vymazání
- polohrubá mouka na vysypání
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Máslo nakrájejte na kostky a dejte ho do mísy. Přisypte cukr a šlehejte asi 10 minut, dokud z másla není vysoká světlá pěna. Právě tento krok je nezbytný k tomu, aby těsto bylo krásně kypré: jemné krystalky cukru do měkkého másla vetřou vzduch a tím ho krásně načechrají. Tuhle fázi nejde uspěchat, jinak bábovka nenaběhne.
Krok 2: Oddělte vaječné žloutky od bílků. Žloutky jeden po druhém všlehejte do máslové pěny a další přidávejte vždy až ve chvíli, kdy je ten předchozí zcela zašlehán. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, pomůže tomu špetka soli.
Krok 3: Do máslové hmoty za pomalých otáček střídavě vmiste polohrubou mouku, asi 150 ml mléka a sníh z bílků. Můžete přidat i špetku vanilky nebo trochu citronové kůry.
Krok 4: Formu důkladně vymažte tukem (mně se osvědčilo vytřít formu olejem pomocí mašlovačky nebo papírového ubrousku) a vysypte moukou. Část těsta odeberte do jiné mísy a opatrně do něj vmíchejte přes sítko prosáté kakao a trochu mléka, obě těsta by měla mít stejnou hustotu.
Krok 5: Do formy dejte část světlého těsta, pak přidejte tmavé těsto a navrch zbytek světlého. Můžete ještě opatrně do těsta ponořit obrácenou stranou lžíci a celý obvod obkroužit, aby vzniklo zajímavější mramorování, ale pozor, abyste se nedotkli stěn a nesetřeli vymazání. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova.
Krok 6: Upečenou bábovku vyjměte, nechte chvíli zchladnout a pak ji opatrně vyklopte na připravený talíř. Pokud se těstu nechce z formy ven, položte na ni v ledové vodě namočenou utěrku, bábovka půjde vyklepnout snáze.
☕️ Poznámka
Úspěch přípravy třeného těsta začíná dávno před tím, než se pustíte do pečení. U třeného těsta je totiž naprosto nezbytné (ostatně nejen u něj), aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu: máslo musí být úplně měkké, abyste jej vyšlehaly opravdu vysoko, a pokud budete mít studená vejce nebo mléko, máslo srazíte. Vše tedy s dostatečným předstihem vyndejte z lednice.
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://www.prozeny.cz/clanek/klasicka-trena-babovka-79950








Napsat komentář