Mučenková tartaletkas vanilkovým krémem

, , , , ,

🕒 Doba přípravy: 1 hod.

🧑‍🍳 Náročnost: obtížné
🍽️ Množství: 10 tartaletek

🍓 Ingredience

NA TĚSTO

NA MUČENKOVOU NÁPLŇ

  • želatina 4 plátky
  • 400 ml kupované
  • moučkový podle chuti (každé pyré je jinak kyselé)

NA VANILKOVÝ KRÉM

  • 250 ml plnotučné
  • moučkový cukr 70 g
  • 1 ks rozříznutý
  • škrob 25 g kukuřičný
  • vejce 1 ks velikosti L
  • žloutek 2 ks z vajec velikosti L
  • máslo 30 g pokojové teploty
  • 250 g pokojové teploty
  • plátky na ozdobení
  • lístky na ozdobení

🥘 Postup přípravy

1
Na těsto ve food processoru několika pulzy spojte máslo a hladkou mouku na drobenku, pak vsypte moučkový cukr, mandlovou mouku a sůl, krátce promíchejte. Nakonec přidejte vejce a mandlovou pastu a rychle promixujte. Vzniklé hladké těsto zabalte do potravinářské fólie a odložte na noc do lednice. Druhý den těsto vyválejte na tloušťku 2–3 mm, vyložte jím formičky na tartaletky o průměru 8 cm, položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte nejméně na 2 hodiny do mrazáku. Troubu předehřejte na 170 °C, vložte plech s tartaletkami a pečte 14 minut. Nechte zcela vychladnout na mřížce, pak vyjměte z formiček. 
2
Želatinu nechte 10 minut nabobtnat v ledové vodě. Smíchejte v odměrce pyré s cukrem. Z želatiny slijte vodu až na cca 30 ml. Vodu a želatinu zahřejte, aby se želatina rozpustila, pak promíchejte s připraveným pyré. Nechte náplň mírně zchladnout. (Pokud by ztuhla příliš, můžete ji kratičce rozehřát v mikrovlnné troubě a promíchat). Vlijte hotovou náplň do tar-taletek. Dejte zatuhnout do lednice. 
3
Na krém vlijte většinu mléka do hrnce, přidejte cukr, vyškrábnutá vanilkového lusku i zbytek lusku a přiveďte k varu. Ve velké odměrce metlou prošlehejte zbytek mléka, , vejce i žloutky. Jakmile začne mléko vřít, tenkým pramínkem a za stálého míchání vlijte většinu teplého mléka do studeného, aby se vejce nesrazila. Pak přelijte směs zpátky do hrnce, vraťte zpět na plotnu. Za stálého míchání vařte, až krém získá konzistenci hustého pudinku. Přelijte krém do misky, vyjměte vanilkový lusk a zašlehejte máslo. Na povrch přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup. Po úplném vychladnutí zašlehejte mascarpone. 
4
Krém přendejte do cukrářského sáčku s řezanou zdobicí špičkou a nastříkejte na tartaletky. Ozdobte plátkem manga a mátou.

☕️ Poznámka

Energie 7519 kcal
Bílkoviny 647 g
Sacharidy 391 g
Tuky 359 g
Vláknina 64 g

https://www.apetitonline.cz/recept/mucenkova-tartaletka-s-vanilkovym-kremem




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *