🍽️ Množství: neuvedeno
🍪 Popis
Brambory smažené v pikantní rajčatové omáčce jsou oblíbenou a tradiční součástí španělských tapas. Podávejte je jako chutný první chod spolu s kvalitní sušenou šunkou – vhodné jsou třeba jamón serrano či parmská šunka – a sklenkou vychlazeného suchého sherry.
🍓 Ingredience
- brambory, oloupané 300 g
- olivový olej 2 lžíce
- šalotka, oloupaná a nasekaná 1 ks
- česnek, oloupaný a nasekaný 1 stroužek
- sušená chilli paprička 1 ks
- sherry ocet 1 lžíce
- konzervovaná soudková rajčata 400 g
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- pálivá uzená paprika 1 lžička
- nasekaná hladkolistá petržel na ozdobu
🥘 Postup přípravy
1
Brambory uvařte v osolené vroucí vodě doměkka. Poté je slijte, nechte vychladnout a nakrájejte na kostičky.
2
Mezitím připravte pikantní rajčatovou omáčku. V menší pánvi či rendlíku rozehřejte 1 lžíci oleje. Přihoďte šalotku a česnek a do pánve rozdrobte též sušenou chilli papričku. Ingredience za stálého míchání restujte 1–2 minuty, dokud nezačnou vonět. Pak přilijte sherry ocet a restujte další 1 minutu, dokud obsah pánve nebude mít konzistenci sirupu. Přidejte konzervovaná rajčata a dobře promíchejte. Okořeňte solí, pepřem a uzenou paprikou. Zvyšte plamen a přiveďte k varu. Omáčku vařte v nezakryté pánvi a za častého míchání (aby se rajčata rozpadla) 10–15 minut, dokud nezhoustne.
3
Vezměte jinou, větší pánev či rendlík a rozehřejte v ní zbylý olivový olej. Přidejte vychladlé kostičky brambor, osolte a za častého míchání smažte ze všech stran do zlatohněda. Hotové brambory zalijte rajčatovou omáčkou, ozdobte petrželovou natí a podávejte horké nebo při pokojové teplotě.
☕️ Poznámka
🍏 Výživa
🔗 Zdroj:
https://fresh.iprima.cz/recepty/patatas-bravas








Napsat komentář