Květák pečený v jogurtu

, , ,

🕒 Doba přípravy: 10 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 50 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 pekáček či forma 15 × 20 cm

🍪 Popis

Jídla z květáku jsou obvykle ochotni akceptovat jako hlavní chod i zapřísáhlí masožravci. Smažený s domácí tatarkou je nepřekonatelný, velice chutný je ale i v téhle úpravě. Samotná příprava je blesková, kalorií minimum a suroviny seženete opravdu všude. Už víte, co bude dnes k večeři?

🍓 Ingredience

  • 1 květák
  • 300 g hustého bílého jogurtu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 30 g sýru parmazánového typu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • 3 snítky hladkolisté petržele

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Nejdřív si připravte marinádu. Ve velké míse smíchejte , česnek, citronovou šťávu, hořčici, a všechno . omyjte a pořádně osušte (u téhle úpravy ho nemusíte předvařit). Rozeberte ho na růžičky a promíchejte s jogurtovou marinádou. Množství jogurtu v receptu je orientační, záleží na velikosti květáku. Důležité je, aby byla každá růžička pořádně obalená.

Krok 2: Předehřejte troubu na 200 stupňů. Pekáček, do kterého se vejde květák v jedné vrstvě, vymažte zlehka olejem. Do pekáčku rozložte květák a přidejte všechnu marinádu z misky. Povrch posypte strouhaným sýrem.

Krok 3: Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut – povrch bude lákavě zlatohnědý, květák propečený, ale stále příjemně křupavý.

Krok 4: Upečený posypte nasekanou petrželovou natí a podávejte s vařenými a zeleným salátem.

☕️ Poznámka

S kořením můžete experimentovat – místo papriky a hořčice vmíchejte do jogurtu třeba ostrou kari pastu nebo výraznější ze zahrádky.

🍏 Výživa




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *