Citronová babeta s ledovou polevou a vůní levandule

, , , ,

🕒 Doba přípravy: 15 min.

⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑‍🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm

🍪 Popis

Svěží citronová babeta patří mezi jednoduché a přímočaré moučníky: skvěle chutná s jogurtem ke svačině a potěší, když ji vybalíte z batohu na výletě. Když k ní ale přidáte špetku voňavé a ozdobíte ji sněhobílou ledovou polevou, povýšíte ji na opravdu půvabný nostalgický dezert.

🍓 Ingredience

Na levandulový

  • 230 g cukru krupice
  • 1 lžička levandulových květů

Na těsto budete potřebovat

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 30 ml citronové šťávy
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli

Na ledovou polevu

  • 160 g cukru moučka
  • 2 lžičky másla
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce horké vody

🥘 Postup přípravy

Krok 1: Chuť a vůni levandule dostanete do těsta s levandulovým cukrem. Do mixéru nasypejte krupicový cukr, přidejte sušené květy levandule a směs krátce promixujte: drobné, ale pevnější květy se v cukru téměř ztratí, omamná vůně zůstane.

Krok 2: Formu na biskupský chlebíček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 180 °C. Citrony pořádně omyjte a nastrouhejte žlutou část kůry. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva a oddělte žloutky od bílků.

Krok 3: vyšlehejte s levandulovým cukrem do husté světlé a nadýchané pěny. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a pomalu zašlehejte i , vodu a citronovou šťávu. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.

Krok 4: Ke žloutkové hmotě přidejte mouku a zlehka ji zapracujte. Poté zlehka zatřete i třetinu bílků a takhle ještě nadvakrát zapracujte i zbytek sněhu. Těsto vlijte do připravené formy a v předehřáté troubě pečte asi 40–45 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá dovnitř vyjde suchá.

Krok 5: Upečený moučník nechte chvíli vychladnout ve formě, poté přeložte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Krok 6: Na ledovou polevu prosejte do mísy . Přidejte rozpuštěné máslo, vařící vodu a citronovou šťávu a vařečkou utřete do hladké a lesklé polevy. Ihned ji naneste na vychladlý moučník, nechte volně stékat z okrajů a krátce zaschnout.

☕️ Poznámka

Tip: Používejte jenom tu levanduli, které je určená na potravinářské účely (nebo její původ dobře znáte). Dávkování květů si můžete upravit podle své chuti. Když to s množstvím přeženete, směs můžete „naředit“ přidáním dalšího cukru. Použít ho můžete ihned, lepší ale bude zhruba po týdnu, když se trochu rozleží. Uchovávejte ho v dobře uzavřené dóze a občas ho protřepejte. Šmrnc dodá jednoduchým sušenkám a skvělý je i na oslazení letních drinků.

Tip: Při servírování můžete přidat kopeček šlehačky nebo lžící hustého bílého jogurtu s kapkou medu. Na ozdobu použijte pár čerstvých levandulových kvítků (nezapomeňte, musejí být čisté a bez chemických postřiků).

https://www.prozeny.cz/clanek/citronova-babeta-s-ledovou-polevou-a-vuni-levandule-81115




Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *