🕒 Doba přípravy: 15 min.
⏲️ Doba vaření, pečení: 40 min.
🧑🍳 Náročnost: snadné
🍽️ Množství: 1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
🍪 Popis
Svěží citronová babeta patří mezi jednoduché a přímočaré moučníky: skvěle chutná s jogurtem ke svačině a potěší, když ji vybalíte z batohu na výletě. Když k ní ale přidáte špetku voňavé levandule a ozdobíte ji sněhobílou ledovou polevou, povýšíte ji na opravdu půvabný nostalgický dezert.
🍓 Ingredience
Na levandulový cukr
- 230 g cukru krupice
- 1 lžička levandulových květů
Na těsto budete potřebovat
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml vlažné vody
- 30 ml citronové šťávy
- 2 lžičky citronové kůry
- 1 špetka soli
Na ledovou polevu
- 160 g cukru moučka
- 2 lžičky másla
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce horké vody
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Chuť a vůni levandule dostanete do těsta s levandulovým cukrem. Do mixéru nasypejte krupicový cukr, přidejte sušené květy levandule a směs krátce promixujte: drobné, ale pevnější květy se v cukru téměř ztratí, omamná vůně zůstane.
Krok 2: Formu na biskupský chlebíček vyložte papírem na pečení a předehřejte troubu na 180 °C. Citrony pořádně omyjte a nastrouhejte žlutou část kůry. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva a oddělte žloutky od bílků.
Krok 3: Žloutky vyšlehejte s levandulovým cukrem do husté světlé a nadýchané pěny. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a pomalu zašlehejte i olej, vodu a citronovou šťávu. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
Krok 4: Ke žloutkové hmotě přidejte mouku a zlehka ji zapracujte. Poté zlehka zatřete i třetinu bílků a takhle ještě nadvakrát zapracujte i zbytek sněhu. Těsto vlijte do připravené formy a v předehřáté troubě pečte asi 40–45 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá dovnitř vyjde suchá.
Krok 5: Upečený moučník nechte chvíli vychladnout ve formě, poté přeložte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Krok 6: Na ledovou polevu prosejte do mísy moučkový cukr. Přidejte rozpuštěné máslo, vařící vodu a citronovou šťávu a vařečkou utřete do hladké a lesklé polevy. Ihned ji naneste na vychladlý moučník, nechte volně stékat z okrajů a krátce zaschnout.
☕️ Poznámka
Tip: Používejte jenom tu levanduli, které je určená na potravinářské účely (nebo její původ dobře znáte). Dávkování květů si můžete upravit podle své chuti. Když to s množstvím přeženete, směs můžete „naředit“ přidáním dalšího cukru. Použít ho můžete ihned, lepší ale bude zhruba po týdnu, když se trochu rozleží. Uchovávejte ho v dobře uzavřené dóze a občas ho protřepejte. Šmrnc dodá jednoduchým sušenkám a skvělý je i na oslazení letních drinků.
Tip: Při servírování můžete přidat kopeček šlehačky nebo lžící hustého bílého jogurtu s kapkou medu. Na ozdobu použijte pár čerstvých levandulových kvítků (nezapomeňte, musejí být čisté a bez chemických postřiků).








Napsat komentář