🕒 Doba přípravy: 1 hod.
⏲️ Doba vaření, pečení: 30 min.
🧑🍳 Náročnost: střední
🍽️ Množství: 4 porce
🍪 Popis
Mezi nejoblíbenější vietnamská jídla u nás jednoznačně patří bún chả – křupavý grilovaný bůček s čerstvými bylinkami a rýžovými nudlemi. A my samozřejmě máme na přípravu této voňavé dobroty podrobný návod!
🍓 Ingredience
- 500 g bůčku
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 stvol citronové trávy
- 1 lžička soli
- 2 lžičky koření pěti vůní
- 1/2 citronu
- 1 lžíce karamelizovaného kokosu
- 1 lžička hnědého cukru
- olivový olej
- sezamové semínko
K podávání
- 300 g rýžových vlasových nudlí (bún)
- čerstvý koriandr
- jarní cibulka
- perila křovitá
- 0.3 hlávky ledového salátu
Zálivka
- 1 kedlubna
- 1 mrkev
- sůl
- 300 ml vody
- 1 stroužek česneku
- chilli paprička
- 5 lžiček cukru
- 5 lžiček rybí omáčky
- 1/2 citronu
🥘 Postup přípravy
Krok 1: Nejprve zalijte nudle studenou vodou a připravte si zálivku: mrkev a kedlubnu oloupejte a nakrájejte na plátky. Zeleninu můžete ještě vykrájet do kytiček. Osolte, promačkejte a nechte chvíli zkřehnout. Mezitím smíchejte teplou vodu s cukrem, půl lžičkou soli, rybí omáčkou, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Ochutnejte, smíchejte s propláchnutou zeleninou a kdo má rád, i nasekanou chilli papričkou.
Krok 3: Nyní pojďte na marinádu: cibuli a citronovou trávu nasekejte najemno, česnek prolisujte a vše smíchejte se lžičkou soli, dvěma lžičkami koření pěti vůní, citronovou šťávou, karamelizovaným kokosem (dává se pro barvu, můžete nahradit za trošku karamelu nebo úplně vynechat) a trochou oleje.
Krok 4: Z masa odstraňte kůži a nakrájejte ho na co nejjemnější plátky, aby bylo pěkně křupavé. Jde to lépe, když dáte maso předem na chvíli do mrazáku.
Krok 5: Smíchejte ho s marinádou, rozložte na plech vyložený alobalem a pečte pod grilem nebo při 220 °C asi 20 minut, až budou plátky křupavé a zlatavé. Posypejte sezamovými semínky.
Krok 6: Namočené nudle uvařte v osolené vodě s trochou oleje doměkka, sceďte pod tekoucí vodou a případně ještě použijte trik s mikrotenovým sáčkem – hotové nudle v něm dejte na 1,5 minuty do mikrovlnky, v pytlíku také vydrží elastické, než si nachystáte ostatní suroviny. Maso jezte s uvařenými nudlemi, nasekaným salátem a bylinkami a vše máčejte do zeleninové marinády.








Napsat komentář