🕒 Doba přípravy: 180 min.
🍽️ Množství: 4 porce
🍓 Ingredience
Maso
- 1 kg hovězí kýty
- 2 polévkové lžíce vepřového sádla
- 2 ks cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 ml červeného vína (suché)
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička celého pepře
- 4 ks čerstvého rozmarýnu (větvičky)
- ½ l hovězího vývaru
- 7 ks švestek
- 30 g hnědého cukru
- 2 polévkové lžíce vinného octa (ideálne klasický ocet)
- 1 polévková lžíce sójové omáčky
- 1 čajová lžička kořene zázvoru (strouhaný)
- ½ čajové lžičky česneku (mletého)
- ½ čajové lžičky kajenského pepře (mletého)
- mletý hřebíček
Mrkev Hasselback
- 5 ks mrkve (velkých)
- 2 čajové lžičky mleté papriky (červené)
- 60 ml olivového oleje
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 čajová lžička fenyklových semínek (mleté)
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky pepře
🥘 Postup přípravy
1
Maso osolíme a opepříme. Česnek a cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. V litinovém hrnci rozpálíme sádlo a osolené a opepřené maso na něm necháme ze všech stran zatáhnout. Přidáme česnek, cibuli a rozmarýn, podlijeme vínem a vývarem. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C. Po půlhodině stáhneme teplotu na 150 °C a za občasného polévání pečeme další hodinu a půl.
2
Následně k masu přidáme vypeckované švestky, hnědý cukr, ocet, sójovou omáčku, zázvor, česnek, kajenský pepř a hřebíček. Za občasného promíchání pečeme ještě 20 minut.
3
Připravíme si mrkev. Oloupeme ji a nakrájíme na tenká kolečka tak, aby vespod zůstala vcelku. Přemístíme ji na plech vyložený pečicím papírem. V malé misce smícháme olivový olej, mletou červenou papriku, citronovou šťávu, mletá fenyklová semínka, sůl a pepř. Vzniklou směsí důkladně natřeme mrkve a pečeme je na 180 °C zhruba 30 minut.
4
Po dopečení maso vyndáme a necháme odpočinout, následně ho nakrájíme. Servírujeme se švestkovou omáčkou z hrnce a s mrkví Hasselback.








Napsat komentář